SNICKOMETER-MASKULIN-1

Kehangatan bola sepak EURO 2024 yang berlangsung di negara Jerman semakin dirasai. Pasukan-pasukan pilihan dilihat mencatatkan kemenangan pada perlawanan pertama masing-masing. Namun berbeza dengan Belgium yang tumpas di tangan Slovakia – yang turut menyaksikan penggunaan teknologi ‘snickometer’.

Pada perlawanan tersebut Belgium tumpas 1-0 kepada Slovakia walaupun mereka menjaringkan sebanyak dua gol.

Namun kedua-dua giol tersebut tifak dikira kerana penggunaan VAR. Dua gol dari Romelu Lukaku didapati offside dan juga terkena tangan pemain yang melakukan hantaran.

Gol Slovakia dijaringkan oleh Ivan Scharanz dari kesilapan pertahanan Belgium pada minit ke-10. Namun apa yang menarik perhatian ramai pengulas dan juga peminat bola sepak di seluruh dunia ialah penggunaan teknologi ‘snickometer’ ketika mengadili gol kedua Belgium.

MIKROCIP

Penyudah Lukaku dari jarak dekat menyaksikan Belgium menyamakan kedudukan seketika. Itu bertahan sehingga ulang tayang semula menunjukkan bahawa rakan sepasukannya, Lois Openda telah mengawal bola dengan menggunakan tangan dengan sengaja.

‘Snickometer’, Teknologi VAR Di EURO 2024 Yang Mengejutkan Peminat Bola Sepak

Ketika proses VAR ditayangkan, peminat menyaksikan ada satu ‘meter’ yang tidak pernah dilihat sebelum ini terpapar di skrin. Dan ia merupakan bacaan ‘snickometer’ yang bertindak mengambil bunyi bola memukul tangan Openda semasa permainan.

IKLAN

Paparan tersebut menunjukkan terdapat lonjakan gelombang bunyi apabila bola melepasi lengan lelaki RB Leipzig, membuktikan bahawa bola telah membuat sentuhan. Elemen baharu ini menggunakan teknologi ‘bola bersambung’.

Ia melibatkan mikrocip diletakkan di dalam bola dan menggunakan penderiaan gerakan untuk merekodkan setiap sentuhan yang dibuat pada kelajuan 500 kali sesaat.

‘Snickometer’, Teknologi VAR Di EURO 2024 Yang Mengejutkan Peminat Bola Sepak

Teknologi seperti ini adalah sama dengan apa yang dilihat dan di dalam sukan kriket. Di mana ia digunakan untuk menilai sama ada sentuhan telah dibuat dengan pemukul sebelum sama ada mengenai pad semasa rayuan LBW atau ditangkap oleh salah seorang pemadang.

BUKAN KALI PERTAMA

Walau bagaimanapun ini bukan kali pertama teknologi itu digunakan dalam bola sepak, ia adalah satu-satunya contoh setakat ini di mana peminat dibenarkan melihatnya dalam tindakan sebagai sebahagian daripada seruan UEFA untuk menambah ketelusan lagi kepada penonton yang menonton di rumah.

IKLAN

‘Snickometer’, Teknologi VAR Di EURO 2024 Yang Mengejutkan Peminat Bola Sepak

Walaupun pada kejohanan EURO 2024 ini merupakan kali pertama peminat dapat melihat ‘snickometer’ di skrin TV, ia sebenarnya telah digunakan dengan cukup berjaya sepanjang Piala Dunia 2022 lalu.

BACA: Kisah Jamie Siminoff & Ciptaan Loceng Pintu, ‘Ring’ – Dari Garaj Hingga Bernilai USD1 Bilion

Memetik laporan Guardian, penggunaan teknologi itu dipercayai telah membantu mempercepatkan proses membuat keputusan oleh VAR. Ia dengan mudah membantu mengenal pasti insiden yang mungkin tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

IKLAN

Satu contoh seperti itu berlaku apabila Bruno Fernandes dikreditkan dengan gol pembukaan Portugal dalam perlawanan mereka menentang Uruguay.

Penyerang Cristiano Ronaldo cuba mengerling ke arah bola dan kelihatan mendapat sentuhan terakhir.

Terima kasih kepada sensor gerakan dalam bola, ia telah ditentukan bahawa penyerang Portugal itu tidak membuat sentuhan dengan bola, sesuatu yang kemudiannya dijelaskan oleh pengeluar bola Adidas.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI