Mencipta nama sebagai pemain profesional yang cukup digeruni di Eropah bukanlah satu perkara yang mudah, apatah lagi buat pemain yang datang dari negara Asia.

Dalam dunia sepak bola profesional, nama Son Heung-min kapten pasukan kebangsaan Korea Selatan kini disebut-sebut sebagai pemain Asia terbaik pernah beraksi di Liga Perdana Inggeris (EPL).

Son Heung-min yang juga bertindak sebagai ketua pasukan Tottenham Hotspur, memulakan perjalanan karier bola sepak penuh dengan cabaran dan semangat tidak mengenal erti putus asa yang cukup jitu menjadikannya sebagai salah seorang pemain Asia paling berpengaruh di Eropah.

Dia membesar di dalam sebuah keluarga yang menggemari sepak bola. Ayahnya, Son Woong-jung, merupakan bekas pemain sepak bola profesional yang kemudian menjadi pelatih.

Ayahnya merupakan figura yang mempuyai pengaruh yang cukup besar dalam perjalanan karier Son. Sejak di awal usia kanak-kanak Son telah ditanamkan etos kerja yang kuat dan disiplin yang tinggi.

Son Heung-Min – Kisah Kejayaan Pemain Bola Sepak Hasil Didikan Seorang ‘Tiger Dad’

Inilah dua nilai yang menjadi kunci kejayaan kariernya pada masa kini. Cabaran yang dihadapi oleh Son sejak kecil telah membentuknya menjadi atlet yang berdisiplin dan penuh dedikasi.

Sejak awal, Son telah dididik oleh ayahnya dengan disiplin yang ketat oleh ayahnya. Latihan keras dan disiplin menjadi bahagian dari kehidupan sehari-hari Son. Ayahnya sering kali menetapkan standard yang sangat tinggi, mendorong Son untuk selalu berusaha melebihi batas kemampuannya.

Ini termasuk latihan teknik asas bola sepak yang dilakukan setiap hari selama berjam-jam lamanya. Bagi sesetengah orang yang melihatnya mungkin beranggapan ia agak berlebihan untuk kanak-kanak seusianya.

KETEGASAN BAPA

Namun, pendekatan itulah yang telah membantu mengasah bakat serta kemampuan Son. Ia menjadi dasar yang mantap untuk perkembangan profesional yang dapat disaksikan pada hari ini.

Bapanya yang turut digelar sebagai ‘Tiger Dad’ kerana ketegasannya menerapkan disiplin.

IKLAN

“Bola sepak adalah mengenai bola. Jadi, atlet harus belajar mengendalikan bola sejak mereka mula bermain bola sepak,” jelas Son Woong-jung dalam satu temu bual dengan The Korea Times.

Son Heung-Min – Kisah Kejayaan Pemain Bola Sepak Hasil Didikan Seorang ‘Tiger Dad’

Dia turut membandingkan latihan asas bola sepak seperti menyusun dan menyelesaikan teka-teki.

“Anggaplah terdapat teka-teki yang serba baharu dan canggih dan anda memberikannya kepada pelajar gred kedua atau ketiga dan satu lagi kepada orang dewasa untuk melihat siapa yang boleh melakukannya dengan lebih pantas.

“Kemungkinan kanak-kanak itu boleh menguasai cara melakukannya dalam masa yang singkat. hari atau dua hari tetapi orang dewasa tidak boleh walaupun diberi masa seminggu,” jelasnya yang sangat menekankan kepentingan membina kemahiran asas yang kukuh.

Salah satu lagi cabaran terbesar bagi Son adalah keputusannya untuk pindah ke Jerman pada usia 16 tahun untuk menyertai akademi bola sepak kelab Hamburger SV. Keputusan ini bukan hanya cabaran secara profesional tetapi juga secara peribadi.

Son harus berdepan dengan cabaran bahasa, budaya dan kesepian karena jauh dari keluarga dan teman-temannya di Korea Selatan.

IKLAN

Adaptasi dengan iklim sepak bola Eropah yang sangat berbeda dari apa yang ia alami di Korea, juga merupakan cabaran tersendiri. Tekanan untuk berhasil dan membuktikan dirinya di tanah asing menambah beban emosional pada bahu muda Son.

MELAWAN STEREOTAIP

Harapan tinggi yang diletakkan untuk menjadi sebagai pemain Asia di Eropah merupakan cabaran psikologi yang berat.

Pemain Asia sering kali dihadapkan dengan stereotaip dan ekspektasi tertentu dan Son harus berjuang keras untuk membuktikan bahwa dia lebih dari sekadar pemain dari kontingen Asia, tetapi seorang atlet sepak bola berkelas dunia.

Di Hamburger SV, Son mulai menunjukkan bakatnya dengan melakukan debut profesional pertama pada tahun 2010. Aksi meyakinkan di kelab tersebut kemudian membawanya ke Bayer Leverkusen pada tahun 2013, di mana dia benar-benar mencipta nama di Bundesliga.

Son Heung-Min – Kisah Kejayaan Pemain Bola Sepak Hasil Didikan Seorang ‘Tiger Dad’
Bersama Hamburger SV

Dengan kelajuan, teknik dan kemampuan mencetak gol, Son menjadi salah satu pemain paling menonjol di liga lalu menarik perhatian dari klub-klub besar Eropah. Prestasinya yang memberangsangkan di Jerman itu menyaksikan peluang untuknya berhijrah ke liga paling popular dan berprestij di dunia iaitu EPL terbuka luas.

Son kemudian oleh kelab EPL, Tottenham Hotspur pada tahun 2015. Ia merupakan satu langkah sangat besar dalam kariernya. Di Spurs, Son tidak hanya menjadi pemain kunci tetapi juga mengukir sejarah, menjadi pemain Asia pertama yang menjaringkan lebih dari 50 gol di EPL.

Son Heung-Min – Kisah Kejayaan Pemain Bola Sepak Hasil Didikan Seorang ‘Tiger Dad’

IKLAN

Selain itu, aksi luar biasanya turut menyaksikan dia membantu Spurs layak ke final Liga Juara-Juara Eropah pada tahun 2019, satu prestasi yang belum pernah dicapai kelab tersebut di dalam sejarahnya.

Di luar lapangan, Son dikenal dengan kerendahan hatinya dan dedikasi kerja yang luar biasa. Dia juga dikenal memiliki hubungan yang dekat dengan ayahnya, yang terus memainkan peran penting dalam karier dan kehidupannya.

Salah satu fakta menarik tentang Son adalah ia berhasil menyelesaikan kewajipan khidmat tentera di Korea Selatan pada tahun 2020, sesuatu yang ia lakukan dengan penuh bangga dan menganggap sebagai pengalaman yang memperkuatkan karakternya.

Son Heung-Min – Kisah Kejayaan Pemain Bola Sepak Hasil Didikan Seorang ‘Tiger Dad’

Son juga sangat popular di kalangan penggemar, tidak hanya karena kemampuannya di lapangan tetapi juga karena sikapnya yang ramah dan positif.

BACA: “Kalau Tak Jadi Pelakon, Saya Mungkin Ahli Politik” – Jason Momoa Berazam ‘Selamatkan’ Dunia

Dia telah menjadi duta besar bagi sepak bola Asia, membuka jalan bagi pemain muda Asia yang lain untuk mengejar cita-cita bola sepak di Eropah.

Kisah Son Heung-min adalah bukti bahwa dengan bakat, kerja keras, dan determinasi, batasan dapat ditembus. Dari kota kecil di Korea Selatan hingga puncak sepak bola Eropa, Son telah menulis bab penting dalam sejarah sepak bola, menjadi inspirasi bagi banyak orang, baik di dalam mahu pun di luar lapangan.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI