Tabiat Garu Jerawat Buat Kulit Jadi Lebih Parah

1 Papules

Ia merupakan sejenis jerawat radang kulit dan ia kelihatan seperti benjolan lembut yang kemerah-merahan.

2 Pustules

Ia kelihatan seperti bintik merah yang meradang dan muncul sebagai bintik merah dengan pusat putih atau kuning (bernanah).

3 Blackheads

Kebanyakan daripada kita mempunyai masalah balckheads ini. Ia biasanya terjadi apabila sebahagian pori kulit tersumbat dengan sebum (minyak), bakteria dan sel-sel kulit mati. Warna hitam itu bukan disebabkan oleh kotoran tetapi disebabkan oleh pigmen kulit-melanin yang bertindak balas dengan oksigen di udara.

4 Whiteheads

Whiteheads ini seperti adik-beradik kepada blackheads juga cuma berlainan warna. Ia biasanya terbentuk ketika pori tersumbat sepenuhnya dan memerangkap sebum (minyak), bakteria, dan sel-sel kulit mati yang menyebabkan paparan putih ini muncul di atas permukaan kulit muka anda.

IKLAN

Tabiat Garu Jerawat Buat Kulit Jadi Lebih Parah

5 Nodules

Ini adalah sejenis jerawat yang kronik juga jika tidak dirawat dari awal kerana ia terdiri daripada benjolan keras di bawah permukaan kulit dan lebih besar. Ia juga sangat menyakitkan dan kadang-kadang ia muncul agak lama selama berbulan-bulan. Jerawat ini yang menjadi penyumbang kepada parut berlubang dan trauma yang teruk serta luka pada permukaan kulit.

IKLAN

Oleh itu, jika ia tidak dirawat dengan betul, Nodul ini akan terbentuk semula walaupun ia sudah kecut sebelum itu. Tambahan pula, apabila ruang radang lebih besar maka ia lebih mudah untuk membentuk nanah dan akan meninggalkan parut jerawat jika tidak dirawat atau tidak menggunakan ubat yang sesuai.

IKLAN

Tabiat Garu Jerawat Buat Kulit Jadi Lebih Parah

Tips untuk mengatasi jerawat adalah :

  1. Pakai krim atau gel anti-jerawatjika jerawat tersebut baru muncul. Ini dapat membantu jerawat itu menjadi kecut dan terus hilang jejaknya di kemudian hari. Namun, bukan semua orang sesuai untuk memakai krim ini. Bagi yang sudah biasa memakai, tiada masalah. Hal ini kerana ada juga antara anda yang mengalami alahan kulit jika memakai sesuatu krim di muka.
  2. Makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Hal ini kerana jerawat juga muncul disebabkan oleh cara pemakanan anda. Lebih baik anda jaga cara pemakanan anda. Kurangkan makanan yang berminyak.
  3. Mencuci muka dengan bersih. Bagi wanita, jika anda memakai mekap yang tebal mohon cuci dengan bersih sebelum tidur. Pastikan anda mencuci muka dua atau tiga kali sehari untuk membuang segala kotoran di muka. Anda juga perlu menggunakan pencuci muka yang sesuai dengan kulit muka anda. Contoh : jika kulit anda berminyak, maka carilah pencuci yang khusus untuk membersihkan minyak di muka dan dapat mengurangkan jerawat juga.
  4. Jangan selalu sentuh muka atau memicit jerawat! Ramai yang gatal tangan dan ramai juga yang tidak mencuci tangan selepas melakukan sesuatu. Ini yang menjadi punca jerawat membiak dan meninggalkan parut jika memicitnya. Tetapi ini adalah fakta kerana tangan kita ada banyak kuman yang tersembunyi yang mengganggu kulit wajah kita. Sebaiknya, pastikan anda mencuci tangan sebelum dan selepas okay.
  5. Pilih produk kecantikan yang berkualiti dan mengandungi bahan semula jadi.Jangan pilih yang murah atau yang mengandungi bahan terlarang seperti merkuri dan seadanya. Nak cantik cepat tetapi tidak fikir kesan pada masa hadapan, memang hidup anda akan merana kelak. Ramai antara anda yang merana akibat tersalah memilih produk. Nak pulihkan semula kulit muka itu akan mengambil masa yang lama tau. Jadi, berfikirlah dengan bijak.
  6. Jangan tegur muka rakan anda yang ada jerawat!Hal ini kerana percayalah esok atau lusa jerawat itu akan membalas dendam dan muncul di muka anda pula. Bahkan di tempat yang sama juga!

Sumber : Iluminasi

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI