Image by Freepik

Dalam dunia kecergasan, terdapat mitos yang berterusan mengatakan bahawa untuk membina otot yang besar, seseorang perlu mengangkat beban yang berat.

Namun, kajian terkini dan pengalaman praktikal menunjukkan bahawa ia bukan satu-satunya cara untuk mencapai hasil yang diinginkan.

Sebenarnya, terdapat banyak teknik dan strategi yang boleh digunakan untuk membina otot yang besar tanpa perlu mengangkat beban yang sangat berat.

Menerusi artikel kecergasan kali ini, MASKULIN ingin meneroka beberapa prinsip utama dan teknik yang boleh digunakan untuk mencapai matlamat ini, khususnya dalam konteks kecergasan dan pembinaan badan.

Tak Perlu Angkat Berat Pun Boleh Dapat Otot Besar? Ini Cara Efektif & Berkesan!
Image by jcomp on Freepik

Pertama dan paling penting, penting untuk memahami prinsip hypertrophy otot, iaitu proses di mana saiz sel otot meningkat. Hypertrophy boleh dicapai melalui dua cara utama iaitu tekanan mekanikal dan kerosakan otot mikro.

Tekanan mekanikal merujuk kepada tekanan yang dikenakan pada otot semasa latihan beban, manakala kerosakan otot mikro adalah kerosakan kecil pada serat otot yang berlaku semasa latihan intensiti tinggi.

Kedua-dua proses ini merangsang badan untuk membaiki dan menggantikan serat otot yang rosak dengan yang lebih besar dan kuat.

Terdapat kajian yang dilakukan oleh seorang doktor yang juga Pengarah Kajian di McMaste University di Amerika Syarikat.

IKLAN

Beliau mengetuai meta-analisis rangkaian yang diterbitkan dalam British Journal of Sports Medicine yang melihat 192 kajian rawak dan terkawal dengan jumlah saiz sampel lebih daripada 5,000 orang untuk mencari “preskripsi optimum untuk hipertrofi.”

Apa yang ditemui oleh pasukannya cukup mengejutkan ramai orang. Jelasnya, “Anda boleh mengangkat beban yang lebih ringan, dan selagi anda mengangkatnya dengan tahap usaha yang tinggi, ia sama baiknya dengan beban yang lebih berat dalam menjadikan anda lebih besar,” katanya. Walaupun hanya menggunakan berat badan anda sendiri, seperti tekan tubi atau lunges, berfungsi.

“Perkara utama adalah untuk mendekati apa yang disebut oleh jurulatih peribadi sebagai “kegagalan”, atau titik di mana anda rasa anda tidak boleh meneruskannya lagi. Itu boleh mengambil masa sehingga 25 hingga 30 ulangan dan anda masih akan membina otot, tambah Dr Phillips menerusi satu temu bual bersama GQ.

STRATEGI UTAMA

Salah satu strategi utama untuk membina otot tanpa mengangkat beban berat adalah dengan meningkatkan jumlah pengulangan dan set dalam sesi latihan.

Dengan menggunakan berat yang lebih ringan dan melakukan lebih banyak pengulangan, anda boleh mencipta tekanan mekanikal yang cukup untuk merangsang hypertrophy otot tanpa memerlukan beban berat.

IKLAN

Ini juga membolehkan anda menjaga bentuk yang lebih baik dan mengurangkan risiko kecederaan.

Tak Perlu Angkat Berat Pun Boleh Dapat Otot Besar? Ini Cara Efektif & Berkesan!
Image by javi_indy on Freepik

Selain itu, teknik latihan seperti “time under tension” (TUT) sangat berkesan dalam membina otot tanpa perlu berat yang berat. TUT merujuk kepada jumlah masa yang otot anda berada di bawah tekanan semasa satu set latihan.

Dengan memperlahankan fasa eksentrik (menurunkan berat) dan konsentrik (mengangkat berat) dari setiap pengulangan, anda meningkatkan TUT dan dengan itu, tekanan pada otot, yang merangsang pertumbuhan.

Pelbagai latihan juga penting dalam mencapai hypertrophy tanpa mengangkat beban berat. Dengan menggabungkan latihan yang berbeza ke dalam rutin anda boleh merangsang semua kumpulan otot dari pelbagai sudut dan dengan berbagai jenis tekanan yang membantu dalam pertumbuhan otot yang seragam dan mengelakkan platou.

NUTRISI & KALORI

Nutrisi juga memainkan peranan penting dalam membina otot. Untuk otot tumbuh, badan memerlukan cukup protein, yang merupakan blok binaan utama untuk pembaikan dan pertumbuhan otot.

IKLAN

Pengambilan kalori yang mencukupi juga penting untuk menyokong proses pembinaan otot; tanpa bahan bakar yang cukup, badan tidak akan mempunyai sumber daya yang diperlukan untuk pemulihan dan pertumbuhan.

Tak Perlu Angkat Berat Pun Boleh Dapat Otot Besar? Ini Cara Efektif & Berkesan!
Image by Freepik

Akhirnya, rehat dan pemulihan adalah aspek kritikal yang sering diabaikan dalam proses pembinaan otot. Tanpa rehat yang cukup, otot tidak dapat pulih sepenuhnya, yang boleh menghalang pertumbuhan otot dan meningkatkan risiko kecederaan. Pastikan anda memberi masa yang cukup untuk otot anda untuk pulih antara sesi latihan.

BACA: Servis Kereta, Kena Ikut Masa Atau Ikut Jarak Perjalanan, Mana Lebih Baik?

Secara kesimpulannya, membina otot besar tanpa mengangkat beban berat boleh dicapai dengan menggunakan strategi yang betul. Dengan menekankan pada teknik seperti peningkatan pengulangan dan set, TUT, pelbagai latihan, nutrisi yang sesuai, dan rehat yang cukup, anda boleh mencapai hasil yang diinginkan tanpa membebankan sendi dan mengurangkan risiko kecederaan.

Oleh itu, penting untuk mendekati latihan kecergasan dengan pemahaman yang baik tentang prinsip dan teknik yang dapat membantu anda mencapai tujuan anda dengan cara yang sihat dan berkesan.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI