MASALAH PELUH BERLEBIHAN YANG ADA KALA MENGGANGGU AKTIVITI HARIAN. BUKAN ITU SAJA, PELUH BERLEBIHAN JUGA MENYEBABKAN RASA RENDAH DIRI DAN KURANG KEYAKINAN APABILA BERHADAPAN DENGAN ORANG RAMAI. MENGAPAKAH BADAN KITA BERPELUH?

HIPERHIDROSIS TIDAK BOLEH DIPANDANG RINGAN KERANA WALAUPUN TIDAK MEMBAHAYAKAN NYAWA, PENYAKIT ITU BOLEH MENJEJASKAN KEHIDUPAN INDIVIDU TERBABIT. JIKA DI USIA REMAJA, MEREKA BOLEH MENGELAK UNTUK MELAKUKAN AKTIVITI LUAR SEPERTI BERSENAM ATAU BERJOGING TETAPI APABILA SUDAH MEMASUKI ALAM PEKERJAAN, AGAK SUKAR BAGI MEREKA UNTUK MENGAWALNYA.

Penghidap hiperhidrosis sentiasa berasa tidak selesa, rendah diri dan kurang berkeyakinan untuk bertemu orang ramai apatah lagi bagi mereka yang banyak terlibat dengan majlis sosial. Keadaan lebih teruk jika mereka berada dalam keadaan yang sangat panas atau apabila berasa gementar. Setiap hari, mereka akan bertarung untuk menyembunyikan rasa malu menerima teguran daripada orang sekeliling.

Terdapat beberapa kaedah untuk merawat hiperhidrosis seperti antiperspirant, suntikan Botulinum atau Botox, kaedah elektron Iontophoresis, teknologi gelombang mikro Miradry, laser, atau pembedahan Indoscopic Thoracic Sympathectory (ETS).

 Rawatan yang paling mudah adalah dengan mendapatkan losen antiperspirant di mana-mana hospital, klinik atau farmasi. Mudah digunakan dan berkesan bagi mereka yang menghidap hiperhidrosis ringan, antiperspirant mungkin tidak dapat mengubati secara menyeluruh tetapi dapat mengurangkan gejala menjadi semakin teruk.

 Hampir 80 peratus pesakit yang menjalani pembedahan akan mengalami compensatory hyperhidrosis iaitu penghidap masih berpeluh tetapi bukan di bahagian yang dirawat namun berlaku pada bahagian lain pula. Sebagai contoh, pesakit yang pada asalnya berpeluh berlebihan di bahagian ketiak akan mengalami hiperhidrosis di bahagian tapak tangan pula selepas menjalani pembedahan.

Individu yang menghidap hiperhidrosis disyorkan berjumpa dengan doktor agar rawatan yang sesuai dapat dilakukan. Kefahaman pesakit tentang penyakit ini dan cara-cara menanganinya sedikit sebanyak dapat membantu memulihkan keyakinan diri pesakit hiperhidrosis.

Lelaki Berpeluh Melampau, Siapa Kata Itu Tanda Anda Sihat?

IKLAN

Hiperhidrosis mungkin sebahagian daripada sebab sampingan keadaan perubatan (hiperhidrosis sekunder) atau mungkin tidak diketahui puncanya (hiperhidrosis utama), yang cenderung menjadi lebih biasa, membabitkan satu hingga dua peratus daripada penduduk serta kelihatan seperti lebih umum di negara Asia.

Penyakit atau keadaan perubatan yang menyebabkan hiperhidrosis sekunder termasuklah hipertiroidisme, gangguan psikiatri, obesiti dan menopaus. Hiperhidrosis mungkin berlaku dalam satu atau beberapa bahagian badan.

Tangan dan ketiak (aksila) adalah lokasi yang paling biasa. Keadaan ini biasanya bermula ketika remaja dan kekal seumur hidup. Gemuruh dan kebimbangan boleh mempercepatkan peluh berlebihan.

Peluh berlebihan akan mengganggu banyak aktiviti rutin seperti menggenggam objek dengan kemas. Sesetengah pesakit mengelakkan situasi di mana mereka bersentuhan secara fizikal dengan orang lain, walaupun sekadar berjabat tangan.

Sesetengah kerjaya memberi cabaran tersendiri bagi penghidap hiperhidrosis. Contohnya, kerjaya yang memerlukan penggunaan pisau dengan cekap tidak boleh dilakukan dengan selamat oleh individu yang peluh berlebihan di tangan.

IKLAN

Malah permainan alat muzik boleh menjadi tidak selesa atau sukar kerana tangan berpeluh. Keberkesanan dan hasil profesion lain yang memerlukan cengkaman tangan yang stabil dan baik akan terjejas (juruterbang, doktor terutama pakar bedah, anggota polis, peguam, buruh, guru) dan boleh menjejaskan kehidupan orang lain.

Hiperhidrosis pada aksila (ketiak) boleh menyebabkan bau busuk, kesan kotor besar yang boleh dilihat pada kemeja, dan keengganan untuk bergaul dengan orang lain. Di samping itu, kebimbangan untuk berpeluh boleh memburukkan lagi keadaan.

Lelaki Berpeluh Melampau, Siapa Kata Itu Tanda Anda Sihat?

Simptom ini boleh menjejaskan kualiti hidup seseorang individu daripada perspektif psikologi, sosial dan emosi. Dirujuk sebagai ‘silent handicap’ (kecacatan senyap), penghidap keadaan ini malu untuk membincangkan isu berkenaan dan bagaimana ia mengganggu mereka walaupun dengan ahli keluarga yang rapat.

IKLAN

Tanpa ditangani, ia mempunyai kesan emosi yang amat buruk kepada harga diri seseorang, bahkan membawa kepada kemurungan serta gangguan mood dalam kes yang teruk.

Disebabkan isu asas dalam hiperhidrosis adalah rangsangan berlebihan pada saraf luar kawal yang mempengaruhi kelenjar peluh, penawar yang berpotensi membabitkan gangguan ke atas laluan ini. Saraf yang mengawal kelenjar peluh tangan dan aksila terletak di dada dan ia adakah akses terbaik.

Prosedur ini boleh dilakukan oleh keratan kecil (5mm) di bawah ketiak (lubang kunci / pembedahan toraskop dibantu video (VATS)) dan gentian saraf yang bersesuaian dengan klip, memotong atau simpatektomi (sympathectomy).

Prosedur ini dilakukan pada sebelah tangan dahulu. Prosedur keseluruhannya untuk kedua-dua belah mengambil masa kira-kira satu jam dan pesakit dibenarkan balik pada hari yang sama atau sehari selepas itu.

Keputusan adalah serta-merta. Tangan berasa panas dan kering pada akhir prosedur. Kadar kejayaan hampir 98 peratus untuk tapak tangan berpeluh dan kira-kira 85 peratus untuk ketiak berpeluh.

Walaupun ada pilihan lain seperti ubat-ubatan, iontoforesis, deodoran dan suntikan botoks, kebanyakannya menyasarkan kelenjar peluh (bukan saraf yang membekalkan kelenjar peluh) dan ia hanya bersifat sementara malah perlu diulang pada jangka masa yang berbeza.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI