Pernahkah anda berdepan pengelaman terpaksa menunggu giliran lama semata-mata ingin memperbaharui pasport yang sudah melepasi tarikh sah?

MASKULIN pasti ramai di antara anda pernah berdepan pengalaman ini. Ia satu perkara yang memerlukan kesabaran yang sangat tinggi.

Tak Perlu Ke Kaunter, Kini Anda Boleh ‘Renew’ Pasport Secara Online
Anda kini ada pilihan untuk tidak menunggi ke kaunter seperti ini lagi.

BACA: Cara Memohon Perakuan Cemas Jika Pasport Hilang Ketika Di Luar Negara

Tapi tahukah anda sebenarnya anda tak perlu bersusah payah beratur dan menunggu nombor giliran lama kerana ia boleh dilakukam secara online?

Disebabkan jumlah permohonan yang semakin hari semakin banyak Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) telah memperkenalkan sistem di atas talian kepada orang ramai yang ingin memperbaharui pasport.

Sebenarnya sistem ini telah lama diperkenalkan iaitu sejak tahun 2016 lagi. Namun masih ramai yang tidak sedar akan kewujudan perkhidmatan di atas talian yan disediakan oleh JIM ini.

IKLAN

Malah tinjauan MASKULIN mendapati jumlah permohonan setakat ini yang dilakukan menerusi sistem online hanya kira-kira 27,800 sahaja sejak dia diperkenalkan.

Jadi bagaimana cara untuk memperbaharui pasport menggunakan sistem di atas talian ini?

PERMOHONAN

Pertama sekali anda harus ke laman sesawang ini, https://eservices.imi.gov.my/myimms/myPassport yang dikenali sebagai MyONLINE*PASPORT. Pembayaran permohonan boleh dilakukan dengan menggunakn kad kredit atau debit terus (FPX).

TEMPOH PENGELUARAN PASPORT

Anda boleh pilih sama ada ambil pasport di pejabat pengeluar pasport yang disenaraikan dalam sistem. Tarikh dan masa pengambilan passport akan ditentukan oleh sistem berdasarkan hari dan masa permohonan dibuat.

IKLAN

Waktu serahan pula dibuat sebelum jam 3 petang hari bekerja akan diserahkan pada hari yang sama dan permohonan selepas jam 3 petang akan diserahkan pada jam 10 pagi hari bekerja berikutnya.

SEDIAKAN FOTO

Anda harus sediakan foto bersais pasport atau mengikuti spesifikasi seperti foto di bawah. Dan foto tersebut harus mempunyai latar belakang berwarna putih SAHAJA tanpa bayang. Pakaian untuk foto pula haruslah gelap serta menutupi bahu.

Tak Perlu Ke Kaunter, Kini Anda Boleh ‘Renew’ Pasport Secara Online

IKLAN

Bagi perempuan yang memakai tudung kepala atau hijab mesti memakai tudung/hijab yang berwarna gelap dan tidak boleh menutup muka. Gambar yang dimuatnaik mestilah dalam bentuk softcopy yang diambil oleh kedai gambar profesional.Gambar polaroid tidak dibenarkan.

Tak Perlu Ke Kaunter, Kini Anda Boleh ‘Renew’ Pasport Secara Online
Ruangan pertama yag perlu anda isi untuk permohonan memperbaharui pasport.

TERMA & SYARAT

Permohonan secara online ini hanya terbuka kepada pemohon berusia 13 tahun ke atas yang telah dikeluarkan e-pasport (pasport bercip). Manakala bagi permohonan di bawah usia 18 tahuh hanya penjaga yang sah telah beri kebenaran semasa permohonan dahulu dibenarkan membuat permohonan di atas talian.

BAYARAN

Untuk permohonan biasa 13 hingga 59 tahun: RM200
Permohonan warga emas 60 tahun ke atas: RM100

Untuk serahan pemohon sendiri perlu hadir bagi mengambil pasport dengan mengemukakan kad pengenalan, pasport sedia dan resit bayaran. Wakil tidak dibenarkan ya.

Unutk maklumat lanjut anda boleh di laman sesawang eservive yang MASKULIN kongsikan di atas tadi. Selamat mencuba!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI