Tidak dinafikan ramai lelaki mengambil ringan terhadap penjagaan rambut. Jadi tidak hairanlah bila ramai mengatakan mereka mencuci atau syampu rambut pun hanya sebulan sekali.

Bila mandi pula hanya disental rambut itu dengan menggunakan sabun mandi. Itu juga satu tabiat yang tidak baik untuk rambut. Dan bila selesa mandi dikeringkan pula dengan pengering rambut yang bersuhu panas.

Teknik Betul Sikat Rambut Barulah Tak Gugur & Botak Tengah

Lagilah rambut itu mudah rosak dan gugur. Tapi tahukah anda bahawa menyikat rambut dengan cara yang salah juga boleh menyebabkan rambut mundah gugur. Ini antara sebab kenapa ramai lelaki muda sudah berdepan masalah rambut botak tengah!

Untuk mengelak terjadinya perkara tersebut di sini MASKULIN kongsikan kepada anda cara menyikat rambut dengan betul.

IKLAN

SIKAT YANG BERSIH

Pertama sekali dalam hal penjagaan rambut adalah mengutamakan kebersihan perlatan yang ingin kita gunakan. Waima ia hanyalah sikat. Anda harus pastikan sikat yang anda guna sentiasa bersih. Cucilah sikat sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk pastikan ia bebas bakteria yang boleh melekat pada celah gigi sikat. Dan elakkan berkongsi sikat dengan orang lain!

Teknik Betul Sikat Rambut Barulah Tak Gugur & Botak Tengah

IKLAN

LAKUKAN KETIKA RAMBUT KERING

Perkara kedua yang cukup penting ialah pastikan rambut benar-benar kering sebelum menyikatnya. Jika anda sikat rambut ketika basah ia boleh menyebabkan rambut gugut dan bercabang kerana liang rambut terbuka ketika basah.

SIKAT BILA PERLU

IKLAN

Ya, anda tidak perlu terlalu obses dengan rambut sehingga menyikatnya setiap masa. Menyikat dengan kerap boleh menyebabkan rambut menjadi halus. Ini kemudian mengakibatkan kerosakan serta keguguran rambut. Jadi sebaik-baiknya guna hujung jari sahaja untuk merapikan rambut.

Teknik Betul Sikat Rambut Barulah Tak Gugur & Botak Tengah

JANGAN SIKAT SEBELUM TIDUR

Jangan hairan kerana ada orang yang suka sikat rambut sebelum tidur. Sebenarnya ini perbuatan yang boleh mendatangkan keburukan. Menyikat rambut sebelum tidur hanya akan menimbulkan stimulasi terhadap pengeluaran sebum dan boleh merosakan rambut serta membuatkan rambut anda menjadi rapuh.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI