Background photo created by jcomp - www.freepik.com

Pernah tak anda alami perut yang rasa bloated dan penuh dengan angin hinggakan nak bersenam pun kurang selesa.

Bergerak ke kanak tak kena, ke kiri pun tak kena. Bila berlaku keadaan macam ini sekali gus melemahkan atau mengurangkan semangat untuk bersenam sebenarnya.

Seperti mana yang kita tahu dalam budaya masyarakat Melayu khususnya, istilah ‘banyak’ angin ini selalu kita dengar. Dari segi perubatan moden pula kondisi ini sebenarnya berlaku disebabkan oleh angin yang disimpan di dalam usus yang disekat dan tidak berupaya untuk keluar.

Secara tidak langsung boleh membuatkan kita berasa loya dan perut terasa kembung.

Kandungan gas berlebihan yang terdapat di dalam perut di mana gas senyap dalam penghadaman anda membuat perut anda kembung dan anda biasanya akan cuba untuk mengeluarkannya melalui angin atau burps.

Selain daripada perut kembung, angin dalam badan juga boleh menyebabkan penurunan semangat kerja kerana sebahagian badan mengalami kesakitan reumatik dan berasa sangat tidak bertenaga, yang ditandakan dengan kenaikan suhu badan.

Terdapat beberapa cara di mana andaboleh mengurangkan atau ‘buang angin’ dalam badan dengan efisien.

IKLAN

Ambil Vitamin C

Siapa tahu ternyata Vitamin C boleh buang angin dalam badan kerana Vitamin C boleh meningkatkan imuniti badan supaya ketahanan badan akan bertambah dan anda boleh merasa badan anda kembali dalam bentuk sihat.

Vitamin C adalah sangat penting untuk kesihatan terutamanya dari segi keseimbangan dalam ketahanan badan. Sudah begitu banyak produk dalam pelbagai syarikat menawarkan produk Vitamin C tersedia di farmasi.

Ubat-ubat herba

Anda pasti memikirkan ubat-ubat herba adalah satu cara semulajadi, tetapi komposisi produk ubat-ubatan herba kini juga meluas dan dimasukkan ke dalam perubatan sederhana.

Ramai bahan-bahan herba dijadikan sebagai ubat-ubatan penyakit yang spesifik dan salah seorang daripada mereka boleh hilangkan angin dalam badan. Ubat herba sudah tersedia dalam bentuk cecair dan tablet di farmasi.

IKLAN

BACA: Lelaki Ini Dapat Body Mantap Dengan Sahut Cabaran Senaman ‘One Punch Man’!

Teknik ‘Buang Angin’ Dalam Badan Paling Efisien, Barulah Nak Bersenam Pun Selesa
House photo created by jcomp – www.freepik.com

Halia

Ini adalah petua buang angin dalam badan secara tradisional paling popular. Malah ia kini dikomersilkan dalam pelbagai jenis seperti makanan dan minuman. Tetapi jika anda suka halia semulajadi juga tidak menjadi perkara dan lebih berkesan untuk membuang angin dalam badan.

Bawang Putih

Selain daripada perasa pada masakan, bawang putih menjadi petua buang angin dalam badan. Kandungan bahan dalam bawang putih ini mampu mrengusir angin dalam badan dengan cepat.

Dengan memakan bawang putih, boleh membuang angin dalam badan. Orang tua yang mempunyai bayi yang mengalami angin masuk atau kembung biasanya membalurkan bawang putih sekitar bahagian-bahagian badan dan menggosokannya.

IKLAN

Sup Hangat

Inilah petua buang angin dalam badan yang sedap, iaitu dengan memakan sup hangat apabila kita mengalami angin dalam badan. Kesan panas dalam badan ini boleh menghilangkan lesu yang disebabkan dari mendapat angin supaya anda berasa lebih segar.

Bekam

Teknik bekam dilakukan dalam beberapa cara. Salah satunya dengan alat khas yang menghisap udara supaya menarik bahagian kulit anda keluar yang dipercaya untuk menarik angin dalam tubuh melalui liang-liang kulit badan. Ada juga menggunakan kaca dan bomba untuk mengurangkan tekanan udara dalam kaca supaya bahagian kulit akan tertarik.

Untuk mengeluarkan darah dan angin, dilakukan dengan dua cara, iaitu dengan cara menindik bahagian tubuh yang di bekam dengan jarum atau hanya dilakukan bekam. Menindik bahagian tubuh dengan jarum juga sebagai akupunktur yang ditambah pula dengan teknik bekam berkhasiat juga untuk memulihkan stamina dan boleh menghilangkan penyakit tertentu.

Senaman

Ramai tidak tahu juga bahawa kadang-kadang orang mendapat angin dalam badan kerana jarang melakukan aktiviti atau gerakan supaya badan terasa lesu dan kaku. Bilakah anda hanya kerap lakukan pergerakan sederhana seperti berjoging atau berjalan kaki semata-mata, atau dengan Gimnastik kecil sekurang-kurangnya anda keluarkan peluh dan menambah kelenturan otot-otot dalam badan anda.

Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video fitness menarik seperti di bawah!

https://www.youtube.com/watch?v=yMSPHB-ADKU

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI