Sejak dua hari lalu laman media sosial dan corong-corong bertia dipenuhi dengan tragedi yang diakibatkan dari banjir luar biasa melanda beberapa lokasi di Lembah Klang dan beberapa buah negeri seperti Melaka dan juga negeri-negeri Pantai Timur

Hujan yang menimpa bumi bertuah Malaysia selama dua hari tanpa henti telah dikenal pasti sebagai salah satu punca utama berlakunya banjir luar biasa. Selain banjir kejadian tanah runtuh juga menjadi ancaman yang cukup bahaya kepada orang ramai.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by fizoomar (@fizoomar)

Laluan utama sama seperti jalan raya dan lebih raya juga turut terjejas. Pelakon, pengacara dan ahli perniagaan berpengaruh, Fizo Omar turut berkongsi pengalamannya terperangkap di atas lebuh raya akibat kejadian banjir dan tanah runtuh.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by fizoomar (@fizoomar)

Menerusi beberapa hantaran di laman media sosial di Intagram, Fizo menceritakan pengelamannya ketika dalam perjalanan di Lebuh Raya Karak-KL pada tengah malam dua hari lalu. Ratusan buah kendraan telah terkandas dalam beberapa tempoh yang lama setelah berlakunya ranah runtuh serta pokok tumbang di kilometer 62.9 menghala ke Bentong.

IKLAN

Kongsi Fizo, dia berada di tempat kejadian kira-kira pada jam 11 malam dan sedang dalam perjalanan pulang dari Kuantan, Pahang dan menuju ke ibu negera setelah menghadiri sebuah majlis di spa milik rakannya.

Disebabkan terkandas Fizo hanya tiba di ibu negara pada jam tiga pagi semalam.

“Kami tersangkut dekat tanah runtuh inilah malam tadi dan ambik keputusan untuk patah balik dan cross ke sebarang jalan (wrong way) heading to KL. Malam tadi air sebelah jalan yg menghala ke kuantan tu tinggi sangat macam dalam video ni dah macam sungai dah tu,” jelasnya menceritakan keadaan yang mencemaskan.

IKLAN

“Terima kasih kepad semua semalam yang bersama buka jalan (emergency divider) utk masuk ke opposite lane dan gamble jugak menghala ke KL. So sepanjang jalan tu tanah runtuh dan pokok tumbang semua bersepah di karak highway tu. Masyallah,” jelasnya lagi.

Menurutnya ramai juga mangsa yang terkandas terpaksa keluar dari kereta dan bas untuk mencari tempat yang selemat kerana risau tanah runtuh lebih teruk atau air naik dengan mendadak.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by fizoomar (@fizoomar)

“Mereka tiada hala tuju di tengah-tengah highway dalam hujan lebat dan gelap gelita. Ramai weh beratus-ratus orang termasuk bayi kecil dan warga emas. I can’t help it!! Seriously sedih giler tengok!!”

Fizo juga turut memberikan pandangan dan cadangan kepada pihak berkenaan agar mengambil tindakan dengan segera bagi mengelakkan lebih ramai orang yang terkandas seperti dilaluinya pada masa akan datang.

Kredit: IG Fizo Omar