Sale photo created by whatwolf - www.freepik.com

Tatkala kondisi ekonomi kini yang tidak menentu dengan ramai yang kehilangan pekerjaan akibat kesan daripada pendemil masih berpanjangan, kita harus bijak dalam mengurus kewangan.

Bukan hanya gaya hidup saya perlu akur dengan norma baharu, gaya berbelanja juga perlu selari dengan norma baharu. Bagi anda seorang lelaki pastinya berdepan pelbagai cabaran terutamanya yang sudah berkeluarga demi kelangsungan hidup.

Bagi yang masih mempunyai pekerjaan dan sumber pendapatan yang stabil, bersyukurlah kerana anda masih lagi bertuah.

Tidak Sukar Untuk Anda Menabung Asalkan Tinggalkan Perkara Ini, Antaranya Memuja Barang Berjenama
Business card photo created by zaozaa09 – www.freepik.com

Namun jangan pula leka dan berbelanja tidak tentu hala. Kali ini MASKULIN ingin kongsi beberapa tabiat yang boleh anda jauhi atay tinggalkan. Percayalah jika anda tidak melakukan atau meneruskan tabiat ini, banyak wang anda boleh simpan.

IKLAN

Selain itu ada juga beberapa tip tambah pendapatan dan ilmu yang baik untuk masa akan datang. Berikut apa yang mungkin diamalkan lelaki pandai berbelanja.

Tidak Terlalu Agungkan Kereta

Cukuplah kereta sebagai pengangkutan yang boleh ke sana sini. Tidak minat modified kereta. Yang selalu duk pasang spoiler, tukar sportrim, tukar tayar kereta jadi cacat terkeluar ni dompet dia boleh nipis. Tak suka bazirkan duit untuk perkara yang tidak penting.

IKLAN

Tidak Minat Dengan Pakaian & Barang Berjenama

Pakai baju bundle pun tiada hal. Tak pentingkan jenama sana. Asalkan berkualiti dan boleh dipakai. Ada sesetengah orang, tak pakai baju biasa-biasa. Alergik katanya. Mesti kena ada jenama.

Tidak Merokok

Merokok ini umpama aktviti anda membakar duit. Bahkan bukan sahaja membakar duit tetapi juga membakar dan merisikokan kesihatan serta nyawa sendiri. Jadi dari anda terus membuag duit apa kata berhentui merokok dan simpan duit itu!

IKLAN
Tidak Sukar Untuk Anda Menabung Asalkan Tinggalkan Perkara Ini, Antaranya Memuja Barang Berjenama
Business photo created by jcomp – www.freepik.com

Tidak Tergila-gilakan Gajet Canggih

Telefon pintar baru menjadi idaman. DSLR, Go Pro semua ada. Padahal duit dalam bank sedang menangis dan hutang kad kredit tertunggak. Tak payah nak ikut arus peredaran zaman sangat.

Banyak Membaca Buku Tentang Pengurusan Kewangan & Hartanah

Dia banyak membaca buku pasal hartanah dan pengurusan kewangan. Bukan duk baca buku tentang kereta mahal dan motosikal besar je manjang. Kalau duk baca Al-Quran suruh dia masuk minang laju-laju.

Ada Pelaburan Terjamin

Dia mempunyai pelaburan yang terjamin seperti melabur di ASB atau Tabung Haji. Dah ada rumah sendiri tu kira bonus dah. Dah ada simpanan untuk majlis kahwin nanti. Tidak gilakan Skim Cepat Kaya sebab nak pakai kereta Audi cepat. Tak ada niat nak buat pinjaman peribadi untuk kahwin nanti.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI