Anda ingin memandu pada waktu malam tetapi dapati lampu hadapan tidak terang dan mengehadkan jarak pandangan anda. Ia agak bahaya untuk memandu kereta dalam kondisi seperti ini.

Jika anda menggunakan kereta yang sudah berusia 5 tahun ke atas pasti berdepan masalah seperti ini. Ia adalah satu perkara biasa yang berlaku kepada pemilik kereta.

Lampu hadapan yang semakin malap tapi bukannya disebabkan oleh mentol tetapi akibat proses pengoksidaan yang berlaku semula jadi.

Jadi apa yang boleh anda lakukan?

Terdapat satu cara yang mudah dan boleh memberikan kesan yang baik dalam jangka masa pendek. Anda hanya mencucinya dengan menggunakan ubat gigi!

IKLAN

Ingin tahu bagaimana caranya? Ikuti beberapa langkah MASKULIN kongsi di bawah.

LANGKAH 1: PERALATAN DIPERLUKAN

Pertama sekali anda perlu ada beberapa peralatan ringkas seperti berikut;

  • Ubat gigi
  • Tuala atau kain buruk
  • Bekas semburan yang terisi air
  • Berus

Anda juga boleh gunakan tuala dari jenis fiber untuk kesan yang lebih baik. Untuk ubat gigi pula anda boleh gunakan apa-apa jenis jenama dari jenis yang standard.

IKLAN

LANGKAH 2: GOSOK!

Picitkan ubat gigi ke atas kain. Sapukan ke atas lampu kereta dan gosok secara perlahan. Jika kotoran agak liat, sentalkan dengan lebih kuat. Anda juga boleh menggunakan apa jua jenis pergerakan tangan untuk menggosok untuk kesan lebih baik.

Tip Bajet Cerahkan Semula Lampu Hadapan Kereta Kusam Gaya Hanya Dengan Ubat Gigi

LANGKAH 3: ULANG

Perhatikan kotoran yang terdapat pada kain. Jika ia dapat disental keluar bermakna anda telah berjaya. Jika tidak anda boleh ulang langkah di atas sebanyak beberapa kali.

IKLAN

LANGKAH 4: KERINGKAN

Selepas anda selesa, keringkan dengan menggunakan tuala atau kain lain. Akhir sekali cuba buka lampu hadapan untuk melihat sendiri keberkesanannya.

Jika anda ingin mencari sabun pencuci kereta serba guna, boleh dapatkannya di sini.

Selamat mencuba!

https://www.youtube.com/watch?v=4TNLoxXce30&t=197s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI