Mungkin anda sudah sedia maklum sepasang seluar jean yang berkualiti dijual dengan harga yang cukup mahal. Di pasaran kini jika anda betul-betul ingin dapatkan seluar jean daripada material denim yang baik maka bersedialah sediakan sekurang-kurangnya RM300 untuk milikinya.

Berbeza dengan seluar jean yang dibuat daripada material ditiru menyerupai denim, seluar jean berkualiti ini mempunyai ketahanan sangat tinggi dan mempu bertahan dipakai selama sekurang-kurangnya 10 tahun!

Tip Basuh Seluar Jean Agar Tak Rosak & Turun Warna Terlalu Teruk

Pernah tak anda dengar untuk seluar jean yang mahal anda tak perlu basuh, kecuali bila sudah betul-betul kotor. Sama ada teori itu betul atau tidak ia bergantung kepada ‘terjemahan’ anda sendiri. Bagi MASKULIN sepasang seluar jean yang mahal perlu dijaga sebaiknya bersesuaian dengan harga perlabura yang telah dikeluarkan.

Tapi bagaimana jika anda harus mencucinya? Ya, pastinya anda risau ia akan rosak dan turun warna. Maklumlah material denim memang akan semula jadi akan turun warna bila dibasuh. Cuma ia bergantung kepada teknik cucian untuk mengurangkannya.

Ikuti tip mencuci seluar jean agar tak rosak di bawah!

IKLAN

TERBALIKKAN SELUAR

Tip Basuh Seluar Jean Agar Tak Rosak & Turun Warna Terlalu Teruk

Salah satu cara untuk menjaga kualiti denim semasa mencucinya ialah dengan menterbalikkan seluar. Pastikan bahagian dalam berada di luar ketika ia dicuci. Kaedah ini mampu membantu mengekalkan warna asal seluar tersebut dan mengurangkan warna luntur dengan teruk.

Anda juga perlu pastikan agar semua zip dan butang semua terpasang sebelum memasukkannya ke dalam mesin basuh.

IKLAN

BACA: Takkan Pakai Sarung Jer? Kenali 5 Jenis Seluar Jeans Yang Selalu Anda Pakai!

JANGAN CAMPUR PAKAIAN LAIN

Tip Basuh Seluar Jean Agar Tak Rosak & Turun Warna Terlalu Teruk

Sebolehnya janganlah basuh seluar jean menggunakan mesind engan menyumbat segala macam pakaian lain bersama. Lebih banyak pakaian yang disumbat bersama lebih sukarlah cucian ke atas seluar jean dilakukan.

IKLAN

Malah warna yang turun daripada seluar jean juga oleh merosakkan pakaian anda yang lain terutamanya berwarna putih. Jika mesin terlalu penuh zip seluar jean akan jadi rosak dan jahitan benang juga mudah tertanggal.

ELAK GUNA DRYER

Tip Basuh Seluar Jean Agar Tak Rosak & Turun Warna Terlalu Teruk

Pengguna mesin basuh menggunakan syiling biasanya suka meneringkan pakaian menggunakan dryer. Bagi anda yang membasuh seluar jean sila elakkan menggunakan dryer untuk menegringkannya. Tahukah anda seluar jean boleh mengecut apabila terdedah kepada suhu yang tinggi seperti dryer.

Selepas basuh jemur sahaja di bawah pancaran matahari dan biarkan ia kering secara semula jadi. Namun janganlah ditinggalkan terlalu lama kerana ia boleh merosakkan material denim.

Selamat mencuba! Smeoga perkongsian ini boleh memberikan manfaat untuk anda.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI