Jika anda bergelar sebagai seorang eksekutif atau memegang jawatan di dalam organisasi syarikat pastinya tidak akan dapat lari daripada menerima jemputan majlis-masjlis rasmi.

Saah satu majlis yang pastinya meresahkan buat mereka yang tak thu bergaya ialah majlis bertemakan black atau white tie.

Di barat pakaian rasmi bagi lelaki ialah tailcoat, dinner jacket dan morning suit. Sementara pakaian rasmi lelaki di Malaysia adalah baju Melayu dan kemeja batik. Bagi yang naik pelamin sebagai raja sehari, mereka akan mengenakan baju Melayu manakala untuk majlis jamuan pula dinner jacket selalunya menjadi pilihan.

Tip Gaya Istimewa Buat Anda Ke Majilis Bertemakan Black Tie @ White Tie

Dalam kod berpakaian, jika tertulis pada kad jemputan anda – Pakaian; Black Tie, ia bermaksud Tuksedo.

Pemakaian Tuksedo punyai tradisi tersendiri. Sama ada Tux dipakai ketika hari perkahwinan ataupun majlis-majlis rasmi, terdapat beberapa tatacara yang perlu diberi perhatian ketika menggayakannya bagi pastikan anda tampak cukup segak dan tidak canggung ketika makai Tuksedo.

CITA RASA INDIVIDU

Tuksedo merupakan harta warisan pakaian Darat. Di Perancis dan England ia dikenali sebagai dinner jacket atau d.j, manakala di German dan Itali pula sebagai Smoking Jacket.

Menurut lagenda Tuksedo telah direka oleh the Duke of Sutherland. Ia dibuat dalam warna biru kelasi atau hitam, kolar sebai (shawl collar) ataupun lapel dilapisi (lined) dengan sutera. Manakala seluar potongan lurus (straight pants)  dengan jalur sutera di sisi seluar.

IKLAN

Ia digayakan mengikut cita rasa individu, boleh dipakai dengan bengkung (cummerbund) atau vest. Manakala warna, fabrik dan reka corak terpulang kepada si pemakai asalkan tidak keterlaluan.

Padanan kemeja putih (white dress shirt) dengan butang yang tersembunyi (hidden button panel) adalah wajib, namun begitu versi kemeja dengan sulaman dan ropol (ruffles) juga punyai tarikan yang tersendiri. Pilihlah bow (tali leher kupu-kupu) hitam atau selaraskan dengan warna vest (rompi) atau bengkung anda. Pakaian ini dilengkapi oleh kasut kulit hitam berkualiti tinggi (high-quality) dan stoking sutera.

PENAMPILAN KESELURUHAN

Tip Gaya Istimewa Buat Anda Ke Majilis Bertemakan Black Tie @ White Tie

Dalam kod berpakaian, jika tertulis pada kad jemputan anda – Pakaian; White Tie atau Cravete Blanche, ia bermaksud The Tailcoat (kot bajang).

Ia merupakan kot rasmi malam, berlapel bucu runcing yang ditrimkan fabrik satin atau grosgrain. Bahagian hadapannya paras pinggang dan belakangnya pula meruncing ke paras paha yang menyerupai ekor burung layang-layang.

IKLAN

Pada hari ini, tailcoat hanya digayakan dalam warna hitam. Padanan seluar dengan dua jalur sutera di sisi, rompi (vest), white dress shirt with fold-over collar dan cuff links, stoking sutera hitam dan kasut kulit patent, serta bowtie putih sebagai pelengkap gaya.

Apa pun perlu diingat, apabila mengayakan sesuatu pakaian berserta padanannya sekali, pastikan anda melihat ia secara keseluruhan (the whole look). Tuxedo, tailcoat, suit, jaket. kemeja, bowtie, seluar dan kasut anda mungkin berkualiti dan daripada jenama hebat, tetapi paling penting adakah ia sesuai dipadankan di antara satu sama lain? Berpakaian penuh gaya (stylish) dapat dicapai jika kita tahu menata gaya secara keseluruhan (overall effect).

 

 

 

IKLAN

 

 

 

 

 

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI