Image by Freepik

Nampak gayanya cuaca panas sekarang yang melanda negara kita tiada petanda untuk reda dalam tempoh beberapa minggu mendatang.

Bukan negara kita sahaja malah kawasan serantau juga berdepan situasi yang sama. Malah ada laporan menyatakan suhu di beberapa negara meningkat naik dua darjah Celsius berbanding hari biasa.

Jika berada du rumah pun kehangatan itu masih dirasa. Apatah lagi negara kita mempunyai tahap kelembapan yang tinggi. Mungkin ramai tak tahu salah satu punca utama ruang kediaman menjadi panas kerana penggunaan elektrik yang tinggi.

Berikut MASKULIN beberapa tip bagaimana untuk kurangkan penggunaan elektrik di rumah.

MATIKAN PERALATAN ELEKTRONIK

Pastikan untuk mematikan televisyen, komputer, dan lampu ketika tidak digunakan. Apabila tidak digunakan, pastikan juga untuk mematikan kuasa pada soket elektrik.

GUNA LAMPU LED

Lampu LED lebih berkesan dari segi tenaga dan tahan lebih lama, jadi ia akan membantu mengurangkan penggunaan elektrik di rumah.

IKLAN

PERALATAN BERKUALITI

Gunakan peralatan elektrik yang berkualiti tinggi dan berperingkat Tenaga Bintang. Pilih peralatan elektrik seperti peti sejuk, mesin basuh, dan penghawa dingin yang mempunyai penarafan Tenaga Bintang. Peralatan ini lebih cekap dalam penggunaan tenaga dan dapat membantu mengurangkan bil elektrik.

Tip Kurangkan Penggunaan Elektrik Di Rumah, Kediaman Lebih Sejuk & Poket Pun Aman
Image by Freepik

KURANGKAN PENGHAWA DINGIN

Gunakan penghawa dingin dengan bijak. Pastikan pintu dan tingkap ditutup dengan rapat untuk mencegah kebocoran udara sejuk.

SUIS PINTAR & PENAPIS TENAGA

Alat ini boleh membantu menguruskan penggunaan elektrik dengan mengesan dan mengurangkan penggunaan kuasa yang tidak perlu.

SUMBER SEMULA JADI

Buka tirai dan tingkap pada siang hari untuk membenarkan cahaya matahari masuk ke dalam rumah. Anda boleh mematikan lampu dan menggunakan cahaya semula jadi sepanjang masa yang mungkin.

IKLAN
Tip Kurangkan Penggunaan Elektrik Di Rumah, Kediaman Lebih Sejuk & Poket Pun Aman
Image by krakenimages.com on Freepik

CUCIAN PENUH

Apabila menggunakan mesin basuh dan pengering, pastikan mesin tersebut diisi penuh dengan pakaian sebelum dihidupkan. Ini akan mengurangkan bil elektrik dan penggunaan air.

INSULASI KAWALAN SUHU

Memasang insulasi pada tingkap, pintu, dan dinding rumah boleh membantu mengekalkan suhu dalaman yang selesa dan mengurangkan penggunaan penghawa dingin dan penghawa panas.

LEBIH BANYAK TENAGA SENDIRI

Kurangkan penggunaan alat elektrik dengan penggunaan alternatif yang lebih efisyen tenaga. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan pengisar tangan atau alat pemotong herba manual daripada menggunakan alat elektrik.

BACA: 5 Jenis Kesilapan Besar Lelaki Berusia Lebih 40 Tahun Lakukan Dalam Menurunkan Berat Badan

IKLAN

AMALAN JIMAT

Laksanakan amalan jimat tenaga kepada ahli keluarga. Melibatkan semua ahli keluarga untuk mengurangkan penggunaan elektrik dengan mematikan peralatan yang tidak digunakan dan mengajar anak-anak tentang pentingnya menjaga alam sekitar.

Dengan mengamalkan tip-tip ini, anda akan dapat mengurangkan penggunaan elektrik di rumah seterusnya mengurangkan bil elektrik bulanan anda serta mengurangkan rasa bahang di dalam rumah.

Semoga tip ini membantu!

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI