Image by zinkevych on Freepik

Angka 40 itu satu angka yang cukup digeruni oleh ramai orang terutamanya lelaki. Ketika pada usia muda itulah angka yang dibayangkan di mana kehidupan menjadi lebih stabil dari segi emosi, keluarga dan juga kewangan.

Tapi mungkin ramai juga tidak menyangka bahawa inilah usia di mana tubuh badan anda mula menunjukkan perubahan ketara.

Pertama sekali buat anda yang mungkin akan menginjak ke usia 40-an nanti perlu tahu bahawa kadar metabolisme akan jauh berbeza ketika muda. Ini kerana tubuh badan akan alami kehilangan otot serta penurunan hormon seperti hormon pertumbuhan.

Selain itu perubahan gaya hidup juga memainkan peranan sangat penting. Jadi disebabkan itulah sebenarnya kenapa lelaki pada usia 40 tahun ke atas berdepan kesukaran untuk menurunkan berat badan. Akan tetapi ia tidaklah mustahil untuk dilakukan.

Apa yang penting ialah tahu bagaimana untuk lakukan 5 jenis kesilapan besar dalam penurunan berat badan. Ikutinya di bawah:

ABAIKAN PEMAKANAN SEIMBANG

Salah satu kesalahan umum yang dilakukan oleh lelaki berusia lebih daripada 40 tahun adalah mengabaikan pemakanan seimbang.

Mereka mungkin mengabaikan pentingnya makan makanan yang kaya nutrisi seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, dan protein berkualiti. Sebaliknya, mereka mungkin terlalu bergantung kepada makanan segera, makanan berlemak, atau makanan yang tinggi gula.

IKLAN
5 Jenis Kesilapan Besar Lelaki Berusia Lebih 40 Tahun Lakukan Dalam Menurunkan Berat Badan
Image by Freepik

KURANG AKTIVITI FIZIKAL

Kurangnya aktiviti fizikal adalah kesalahan lain yang sering dilakukan oleh lelaki berusia lebih daripada 40 tahun.

Mereka mungkin menghabiskan banyak masa duduk di pejabat atau tidak mengambil langkah-langkah aktif untuk melibatkan diri dalam senaman atau aktiviti fizikal. Aktiviti fizikal yang kurang dapat menghalang pembakaran kalori dan menyumbang kepada peningkatan berat badan.

TERLALU FOKUS PADA KARDIO

Beberapa lelaki berusia lebih daripada 40 tahun mungkin terlalu banyak fokus pada senaman kardio seperti berlari atau berjalan di atas treadmill.

Sementara senaman kardio penting untuk pembakaran kalori, lelaki ini mungkin mengabaikan latihan kekuatan yang dapat membantu meningkatkan metabolisme dan membakar lemak lebih berkesan.

IKLAN
5 Jenis Kesilapan Besar Lelaki Berusia Lebih 40 Tahun Lakukan Dalam Menurunkan Berat Badan
Image by Drazen Zigic on Freepik

BACA: Teknik Senaman Plank Dengan ’10 Kiraan’ Mampu Berikan Otot Abdomen & Paha Lebih Mantap

TAK JAGA TIDUR & STRES

Kekurangan tidur dan pengurusan stres yang buruk juga boleh mengganggu usaha penurunan berat badan.

Lelaki berusia lebih daripada 40 tahun mungkin terdedah kepada tekanan dan komitmen yang tinggi, yang boleh menyebabkan kurang tidur dan tingkat stres yang tinggi. Kurang tidur dan stres boleh mengganggu keseimbangan hormon dalam badan, yang boleh menyebabkan peningkatan berat badan.

IKLAN

TAK SABAR NAK LIHAT HASIL

Lelaki berusia lebih daripada 40 tahun mungkin mengharapkan hasil penurunan berat badan yang cepat dan menjadi mudah frustrasi jika tidak melihat perubahan segera.

Ini dapat menyebabkan mereka mengabaikan pelan pemakanan dan senaman yang berterusan dan berkekalan. Penurunan berat badan yang berjaya memerlukan kesabaran, ketekunan, dan komitmen jangka panjang.

Sekiranya anda berusia lebih daripada 40 tahun dan berusaha menurunkan berat badan, penting untuk mengelakkan kesalahan-kesalahan ini dan mengamalkan gaya hidup yang sihat secara menyeluruh.

Berundinglah dengan pakar pemakanan atau jurulatih fizikal jika perlu untuk mendapatkan panduan yang tepat berdasarkan keperluan anda.

Semoga perkongsian ini mampu membantu anda mendapatkan kualiti kecergasan yang lebih baik. Jangan lupa subscribe YouTube dan TikTok MASKULIN ya!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI