Image by Freepik

Nampak macam senang tapi ia tidaklah semudah yang disangka. Senaman planking telah lama dianggap sebagai antara bentuk rutin senaman yang cukup berkesan dalam membentuk otot jadi lebih mantap.

Ia merupakan sejenis senaman yang telah mengalami revolusi dan cukup popular di kalangan penggemar aktiviti kecergasan.

Anda boleh lihat sendiri di mana ia dipraktikkan oleh hampir kesemua pengamal senaman tak mengira peringkat umur dan jantina.

Menurut seorang profesor yang juga pakar tulang belakang bernama Stuart Gill, beliau berpendapat bahawa jika seseorang melakukan plank dalam tempoh masa yang lama ia tak akan mendatangkan manfaat.

Teknik Senaman Plank Dengan ’10 Kiraan’ Mampu Berikan Otot Abdomen & Paha Lebih Mantap
Image by Freepik

10 KIRAAN

Jelasnya lagi cara paling efisien untuk mendapatkan hasil maksima semasa melakukan plank ialah dengan melakukannya selama 10 KIRAAN dan diulang sebanyak 3 SET.

IKLAN

Namun berbeza dengan pendapat dari seorang trainer peribadi, Benji Tiger yang bertugas di pusat senaman popular luar negara Orange Theory mengatakan plank yang terbaik ialah dilakukan selama 30 hingga 60 kiraan.

Ia juga perlu dilakukan dengan menahan selama 20 saat setiap kali melakukan plank. Seorang lahir trainer peribadi berpengaruh du New York, Rob Arreaga memiliki pendapat sama dengan Profesor McGill.

IKLAN
Teknik Senaman Plank Dengan ’10 Kiraan’ Mampu Berikan Otot Abdomen & Paha Lebih Mantap
Image by Freepik

Rob menekankan bahawa plank dalam durasi singkat akan memberikan impak lebih efektif. Ia juga bertindak sebagai senaman berkesan untuk jangka masa pendek. Paling penting bagaimana anda menjaga postur dan posisi tubuh semasa melakukan plank.

Pengarang buku “The 2 Meal Day”, Max Lowery pula berpendapat cara terbaik melakukan plank adalah dengan memperhatikan posisi punggung.

IKLAN

Jelasnya selagi kedudukan dan posisi punggung tidak melengkung, ia boleh memberikan tekanan pada bahagian sendi. Jadi senaman plank yang dilakukan efektif sepenuhnya ke atas otot-otot badan.

Buat anda yang ingin melakukan senaman plank setiap hari, tak perlulah melakukan dalam tempoh yang terlalu dalam untuk setiap set. Setiap plank dilakukan biarlah sesuai dengan tenaga badan dan tidak terlalu membebankan fizikal anda.

Senaman juga akan lebih baik dengan bantuan perlatan senaman. Anda boleh dapatkannya di sini!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI