Man photo created by serhii_bobyk - www.freepik.com

Bersenam dengan menggunakan dumbbell merupakan satu teknik yang terbukti telah berkesan untuk menjadi alat merangsang otot di pelbagai bahagian pengan dan tangan. Jadi tidak hairanlah ia menjadi alat senaman pertama mereka. Namun begitu anda haruslah berhati-hati memilih dumbbell yang sesuai.

Sebelum menggunakan dumbbell sebagai salah satu alat senaman anda harus mengikuti beberapa langkah penting. Harus ingat setiap senaman berbeza memerlukan dumbbell yang juga berbeza.Begitu juga dengan skil dan tahap kekuatan fizikal anda.

Apa yang penting jangan tergopoh-gapah nak tunjuk handal dan terus jump kepada dumbbell berat.

IKUT JENIS SENAMAN

Bergantung kepada jenis senaman anda memerlukan dumbbell yang mempunyai berat berbeza. Sebagai contoh jika melakukan basic curl anda perlu dumbbell 5 kilogram.

Manakala jika melakukan squat mungkin ada perlu dumbbell yang lebih berat iaitu 10 kilogram. Mulakan apa jua jenis senaman baru dengan dumbbell yang ringan kemudian beransur-ansur kepada lebih berat.

IKLAN
Tip Memilih Berat Dumbbell Sesuai Untuk Hasil Terbaik & Elak Berlakunya Kecederaan
Background photo created by freepik – www.freepik.com

TAHAP KEKUATAN DIRI

Anda adalah orang yang terbaik untuk tentukan kekuatan dan keupayaan sendiri. Sebelum mula latihan tetapkan dahulu sasaran kerana ia boleh menentukan jenis dumbbell mana yang sesuai digunakan.

Sebagai contoh jika ingin bina otot, dumbbell yang berat lebih sesuai. Manakala yang bersaiz medium sesuai untuk membesarkan otot dada, kaki dan belakang badan.

LAKUKAN BERSAMA TRAINER

Jika anda baru mula menggunakan dumbbell sebagai alat senaman, silalah berlatih dengan trainer. Mereka akan dapat menentukan anda memerlukan dumbbell yang sesuai berdasarkan skil, ketahanan dan berat badan. Banyak gimnasium mempunyai krew terlatih jadi janganlah malu untuk dapatkan bantuan mereka.

IKLAN

Dan jika anda bersenam di rumah, dapatkan kelas fitness di atas talian. Atau anda boleh rujuk video tutorial daripada jurulatih bertauliah untuk menggunakan dumbbell dengan betul.

Tip Memilih Berat Dumbbell Sesuai Untuk Hasil Terbaik & Elak Berlakunya Kecederaan
Sports photo created by jcomp – www.freepik.com

DARI BAWAH

Seperti yang kami katakan di atas adna tak boleh tergopoh-gapah untuk terus menggunakan dumbbell yang berat. Sebaliknya mulalah dari bawah dengan membiasakan diri deangan berat sesuai.

Jika sudah selesa anda boleh terus menukar ke berat lebih tinggi mengikut keupayaan fizikal. Untuk sentiasa alert, catatlah rutin work out anda untuk mengetahui sejauh mana anda telah berjaya.

IKLAN

HARUS BERSEDIA

Kadang-kadang minda kita boleh memperdayakan kekuatan sendiri. Dalam kepada anda yakin untuk melakukannya sedangkan badan anda masih belum sampai ke tahap itu.

Disebabkan itulah anda perlu tahu bila untik berhenti dan step back. Jika anda tak boleh melakukan 7 rep berturut-turut itu bermakna anda belum bersedia.

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk video workout menarik seperti di bawah!

https://www.youtube.com/watch?v=llsl60rcFAI&t=2s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI