DISEBABKAN IANYA JAUH LEBIH MURAH, CEPAT DAN MUDAH UNTUK DISEDIAKAN BERBANDING MASAKAN YANG LAIN. BAHKAN SESETENGAH RAKYAT MALAYSIA MENJADIKAN MEE SEGERA SEBAGAI MENU WAJIB HARIAN UNTUK MENGURANGKAN BERAT BADAN MEREKA KE TAHAP IDEAL. TETAPI RAMAI YANG TIDAK MENGETAHUI KESAN BURUK MEE SEGERA TERHADAP TUBUH BADAN MEREKA PADA JANGKA MASA PANJANG. JANGAN AMBIL MUDAH WALAUPUN UNTUK DISEDIAKAN SEWAKTU BULAN BERSAHUR

Bahaya Asyik Bersahur Dengan Mee Segera

 1. SODIUM
  Kesemua makanan yang diawet termasuk mee segera mempunyai kandungan sodium yang tinggi. Pengambilan sodium yang melebihi daripada keperluan seharian akan menyebabkan masalah gemuk air. Lebih teruk, pengambilan sodium yang tinggi juga akan menyebabkan mereka menghidap sakit jantung, strok dan kerosakan buah pinggang.

Bahaya Asyik Bersahur Dengan Mee Segera

IKLAN
 1. BERAT BADAN BERLEBIHAN (OVERWEIGHT)
  Umum mengetahui bahawa untuk mengurangkan berat badan, seseorang haruslah meminum air yang secukupnya. Mee segera yang juga mempunyai lemak tepu (saturated fat) yang tinggi akan menyebabkan seseorang mengalami kekurangan air dalam badan mereka dan ini akan menjadi penyumbang yang besar kepada masalah berat berlebihan.

Bahaya Asyik Bersahur Dengan Mee Segera

IKLAN
 1. METABOLISMA
  Sesetengah orang masih gagal mengurangkan berat badan biarpun mereka telah mengurangkan pengambilan kalori seharian dan mengamalkan senaman secara kerap. Antara penyebabnya adalah mereka mempunyai tahap metobalisma yang rendah. Disebabkan bahan perasa dan pengawetan di dalam pemprosessan mee segera, pengambilan mee segera yang berlebihan akan mengurangkan tahap metabolisma seseorang dan untuk mengurangkan berat badan, seseorang haruslah mempunyai metabolisma yang tinggi.

Bahaya Asyik Bersahur Dengan Mee Segera

IKLAN
 1. PENGHADAMAN
  Penghadaman amat penting dalam pengurangan berat badan. Kebanyakan pakar akan menasihatkan seseorang supaya memakan makanan yang “ringan” di waktu malam untuk mempercepatkan proses penghadaman seperti biskut dan buah-buahan. Pengambilan mee segera secara kerap akan menyebabkan ketidakhadaman dan akan mengganggu usaha mereka dalam mencapai berat badan yang diidamkan.

Bahaya Asyik Bersahur Dengan Mee Segera

 1. KANSER
  Pewarna makanan dan lilin adalah salah satu daripada bahan-bahan yang berhubung kait dengan kanser telah ditemui dalam mee segera. Lilin yang digunakan dalam pembuatan mee segera juga dikenali sebagai “Propylene glycol”. Ianya digunakan untuk memastikan mee tidak melekat antara satu sama lain. Penggunaan bahan tersebut dalam pembuatan mee segera menyebabkan kanser dan melemahkan sistem imunisasi seseorang.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI