Setiap apa yang dicipta pada tubuh badan anda, pasti ia berguna untuk melindungi anda. Contohnya seperti bulu hidung, ia memiliki manfaat tersendiri. Bulu hidung yang tebal mampu mencegah serangga, bakteri, dan zat-zat asing yang masuk untuk membolehkan anda bernafas dengan lancar. Bercambahan bulu di setiap badan anda selalunya akan tumbuh mengikut hormon anda, jika anda seorang yang berketurunan berbulu lebat, maka setiap bahagian yang mempunyai bulu akan tumbuh dengan lebat. Tidak ada salahnya jika anda mahu merapikan bulu hidung yang tumbuh dan menjalar keluar, namun anda harus pastikan bahawa anda tidak memotongnya hingga terlalu pendek, kerana ia sedikit sebanyak dapat mengancam sistem ketahanan tubuh. Menggunakan kaedah tradisional seperti menggunting bulu hidung lebih selesa daripada mencabut, dan anda digalakkan untuk menggunting bulu hidung anda, jika sudah kelihatan seperti rimba kecil pada wajah anda.

 

Kaedah Tradisional (Gunting)

 

  1. Seperti yang dikatakan diatas, menggunting lebih selesa dari mencabut bulu hidung. Ia mengurangkan impak sakit dan kelihatan lebih rapi. Selain daripada menggunakan gunting yang bersih dan tidak berkarat, hujung gunting harus kecil dan tirus agar ia boleh dimasukkan ke dalam lubang hidung anda. Mata pisau pada gunting harus cukup tajam untuk membuang rambut hanya dengan satu kali pengguntingan. Jangan menggunakan gunting yang telah dibuat untuk memotong rambut atau yang telah dipakai oleh orang lain. Gunting bulu hidung tidak boleh dikongsi kerana ia akan menumpulkan tajam pisau. Hasil guntingan dengan menggunakan gunting tumpul akan menjadikan bulu hidung anda tidak sekata dan buruk! Jadi, sila lokek dengan orang ramai jika mereka ingin tampak kemas dan bersih.

Tip Penjagaan Hidung Agar Tidak ‘Rimbun’

Adalah lebih baik jika anda menggunakan gunting khas untuk bulu hidung. Hujung pada gunting ini mempunyai bentuk yang bulat yang direka khas untuk menggunting rambut di bahagian sensitif contohnya seperti hidung dan telinga.  Anda boleh dapatkan gunting jenis ini di farmasi ataupun butik grooming berdekatan.

IKLAN

 

Sentiasa bersihkan pegangan dan mata pisau pada gunting menggunakan air dan sabun anti bakteria kemudian keringkan dengan kain bersih dan simpankan ia di dalam bekas yang bersih, agar ia tidak terdedah dengan bakteria. Bilas dengan cecair antiseptik jika anda telah menggunakan gunting itu beberapa kali.

  1. Jangan gunting bulu hidung ketika anda sedang sakit.Pastikan bahawa hidung bersih dan kering. Jika perlu, hembuskan udara keluar dari dalam hidung sebelum anda memulakan proses menggunting. Berada dalam keadaan sakit seperti demam, selesema akan menyebabkan jangkitan kuman melarat. Jadi, kami sarankan agar anda sihat dahulu sebelum anda membersihkan bulu hidung anda itu.Tip Penjagaan Hidung Agar Tidak ‘Rimbun’

 

  • Pastikan bahwa cahaya cukup terang agar anda dapat melihat lubang hidung dengan cukup jelas. Cahaya yang terang dapat membantu anda untuk melihat bulu-bulu yang keluar dari dalam lubang hidung dengan lebih mudah. Untuk mendapatkan hasil yang sekata, anda harus mendekatkan wajah ke cermin untuk melihat dengan lebihmendalam. Gunakan cermin pembesar atau cermin biasa namun jarak anda haruslah dekat untuk melihat lubang hidung dari sudut yang tepat. Bulu hidung mungkin akan melekat pada gunting ketika proses menggunting, pastikan bahawa bulu yang melekat itu tidak kembali masuk ke dalam hidung anda. Sediakan kain basah disisi agar anda boleh lekatkan bulu hidung yang melekat pada permukaan gunting tadi ke kain basah yang anda sediakan.

 

IKLAN
  • Guntinglah rambut yang mengganggu pandangan anda, tetapi jangan pula gunting sehingga licin. Berusaha untuk membuang bulu yang hanya akan menimbulkan aib anda. Contohnya seperti bulu yang berada di dekat tepi lubang hidung, dan bulu-bulu panjang yang keluar yang terlihat jelas. Dongakkan kepala anda di hadapan cermin atau gunakan jari dan tolak hidung ke atas, agar dapat melihat bulu hidung yang tidak keluar dalam posisi normal. Gunting dengan cermat. Bulu hidung memiliki fungsi yang sangat penting dalam melindungi tubuh dari infeksi, dan menggunting bulu hidung hingga habis dapat menyebabkan pengaruh negatif pada tubuh.

 

Tip Penjagaan Hidung Agar Tidak ‘Rimbun’

  • Gunting bulu hidung terpanjang yang keluar dengan hati-hati.Posisikan hujung pisau dengan kumpulan bulu hidung yang panjang, dan pastikan bahawa bilah pisau pada gunting tidak menyentuh kulit, kemudian guntinglah bulu hidung dengan gerakan yang lembut, dan tepat sehingga ia tidak perlu dilakukan secara berulang kali.

 

  • Masukkan gunting ke dalam lubang hidung dengan lembut. Jangan pernah berkasar dengan hidung anda. Ini akan membuatkan hidung anda luka dan berisiko untuk mengalami infeksi jika bahagian dalam lubang hidung terluka. Fokus ketika sedang menggunting.

Tip Penjagaan Hidung Agar Tidak ‘Rimbun’

IKLAN
  • Gunting rambut hingga anda berasa puas dengan penampilan yang dihasilkan. Cuba senyum dihadapan cermin, dan guntinglah semua rambut yang terkeluar.  Ingatlah bahawa penilaian anda terhadap diri sendiri mungkin lebih kompleks daripada penilaian orang lain terhadap diri anda.

 

  • Bersihkan gunting dan hidungsetelah habis menggunakan.Buang sisa-sisa bulu hidung yang tersekat dengan hembuskan nafas dan bilas hidung anda setelah habis menggunting dengan air bersih ataupun lap dengan menggunakan tisu basah.

 

 

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI