Tanyalah kepada mana-mana individu yang aktif berlari. Sesungguhnya melakukan larian marathon sejauh kira-kira 42 kilometer merupakan impian buat mereka.

Namun meluahkan kata-kata lebih senang daripada melakukannya. Ya, percayalah bukan mudah untuk melakukan larian pada jarak sejauh itu.

Buat anda yang sudah bersedia pasti ingin mendapatkan larian yang lebih baik dan berkualiti. Dan yang paling penting boleh menamatkan larian tanpa kecederaan serius.

Tip Persediaan Terbaik Sebelum Melakukan Larian Marathon

Selepas melakukan latihan yang panjang, berkemunkinan besar anda akan berasa berdebar-debar dan sangat teruja menjelang larian.

Terdapat beberapa tip penting untuk anda capai larian yang baik. Ikuti perkongsian MASKULIN di bawah.

SENTIASA HIDRAT

Mengekalkan kadar hidrasai dalam badan bukan bermula pada awal pagi sebelum larian. Anda sebenarnya boleh mulakan proses hidrasi kira-kira 48 jam sebelum acara bermula.

Oleh itu anda juga harus bijak memastikan badan sentiasa terhidrasi sebelum larian. Sebagai contoh anda boleh minum kira-kira 200ml air dua jam sebelum berlari.

IKLAN

JAGA MAKAN

Ambillah makanan sekurang-kurangnya 300 kalori beberapa jam sebelum larian. Untuk beberpaa minggu sebelu itu anda boleh cuba beberapa jenis makanan yang boleh memberi tenaga dan bertahan lama.

Jika badan anda memerlukan banyak tenaga, makanlah sedikit snek tenaga 30 minit sebelum flag off.

Tip Persediaan Terbaik Sebelum Melakukan Larian Marathon

PAKAIAN SESUAI

Berlari pada jarak 42 kilometer bukanlah sekejap. Badan anda juga akan berpeluh dengan banyak. Dan sepanjang larian juga banyak berlaru pergeseran di antara celah anggota badan dan juga pakaian.

IKLAN

Jangan pakai berlebihan kerana ia boleh tingkatkan dehidrasi. Ingat jangan pakaian stoking, kasut, aksesori dan pakaian baru sebelum larian. Pakailah pakaian yang anda sudah biasa pakai.

PERIKSA LALUAN

Beberapa hari sebelu larian sebaiknya anda periksalah dahulu route larian. Anda perlu tahu bahawa setiap laluan memberikan cabaran berbeza di mana sesetengahnya mempunyai kecuraman berbeza.

Anda juga boleh merancang larian dengan lebih baik bila sudah biasa dengan kondisi laluan.

MEMANASKAN BADAN

Sebelum flg off, pastikan anda memanaskan badan sekurang-kurangnya 15 minit. Ia diikuti dengan sesi regangan selama 15 minit.

IKLAN

Jika anda melakukannya dengan baik badan anda akan lebih bersedia untuk melakukan larian dengan kondisi badan yang sudah alert.

Tip Persediaan Terbaik Sebelum Melakukan Larian Marathon

BERTENANG DAN BERNAFAS DENGAN BAIK

Usah terlalu meletakkan tekanan pada diri sendiri. Anda perlu tanang dan kawald egupan jantung agar tidak terlalu berdebar-debar.

Perkara terakhir anda ingin lakukan ialah terlalu tergesa-gesa hingga menyebabkan nafas menjadi tercungap-cungap.

JAGA PACING

Kebanyakan orang terutamannya beginner untuk marathon akan berasa sangat teruja. Dan keterujaan itu sebenarnua datang daripada aliran adernalin yang pantas. Seperti MASKULIN katakan tadi, apa yang penting ialah melakukan larian yang sesuaid engan pacing sendiri dan tidak terlalu menekan.

Letakkan sasaran untuk setiap jarak, sebagai contoh 10 kilometer. Kemudian sambung sasaran seterusnya bagi mengekalkan motivasi diri.

Selamat mencuba!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI