Pertukaran pemilikan kenderaan bagi individu yang telah meninggal dunia adalah proses yang agak kompleks. Walaupun begitu, proses tersebut masih boleh dilaksanakan dengan berkesan jika dijalankan dengan cara yang tepat.

Menurut sumber daripada laman sesawang bjak.my, terdapat beberapa panduan yang boleh dikongsikan dan semoga ia menjadi manfaat kepada kita semua.

Tukar Hak Milik Kenderaan, Ini Perlu Buat Bila Pemilik Asal Meninggal Dunia

1.Selesaikan Pembahagian Harta

Sekiranya pemilik kenderaan ada meninggalkan wasiat, maka urusan pertukaran hak milik akan menjadi mudah namun, sekiranya tiada, waris perlu menyelesaikan pembahagian harta terlebih dahulu kerana kereta milik si mati merupakan harta pusaka.

2.Surat Kuasa

Surat seperti Surat Geran Probet, Surat Akuan/Arahan oleh Amanah Raya Berhad, Surat Perintah Mahkamah atau Surat Pentadbir Pusaka perlu didapatkan terlebih dahulu untuk memulakan proses pertukaran nama atau hak milik pemilik yang telah meninggal dunia. Waris akan memperoleh dokumen tersebut ketika proses untuk Urusan Harta Pusaka Kecil untuk si mati.

Tukar Hak Milik Kenderaan, Ini Perlu Buat Bila Pemilik Asal Meninggal Dunia

IKLAN

3.Buat Ujian Di PUSPAKOM

Seterusnya kenderaan perlu di hantar untuk pemeriksaan PUSPAKOM. Dapatkan geran asal kenderaan tersebut dan buat temujanji Ujian Tukar Hak Milik (B5) di PUSPAKOM berhampiran anda. Apabila ujian selesai anda akan memperoleh surat Keputusan pemeriksaan PUSPAKOM sama ada lulus atau gagal.

Sekiranya lulus anda boleh terus ke prosedur seterusnya namun jika gagal anda perlu membaiki kenderaan tersebut dan hantar semula untuk ujian di PUSPAKOM.

4.Perbaharuan Insurans Atas Nama Pemilik Baharu

IKLAN

Sebelum pergi JPJ, perbaharui insurans kenderaan terlebih dahulu, maklumkan kepada ejen insurans bahawa ianya adalah proses untuk menukar hak milik kenderaan

Tukar Hak Milik Kenderaan, Ini Perlu Buat Bila Pemilik Asal Meninggal Dunia
Kredit Foto : Website Sinar Harian

5.Sediakan Dokumen Yang Lengkap Untuk Urusan Di JPJ

Pemilik baru perlu melengkapkan beberapa borang beserta dokuman pengesahan pentadbir/pemilikan atau dokumen sokongan seperti :

  • Salinan IC bakal pemilik baru
  • Dua Salinan borang Senarai Semak TM-3
  • Dua Salinan borang JPJK3A yang telah diisi dengan lengkap dan ditandatangani oleh pemilik baru
  • Geran asal
  • Surat lulus pemeriksaan Tukar Hak Milik (B5) PUSPAKOM
  • Salah satu dokumen pengesahan pemilikan, Surat Perintah Mahkamah, Surat Geran Probet, Surat Akuan/Arahan oleh Amanah Raya Berhad atau surat Pentadbir Pusaka.

6.Hadir ke JPJ

IKLAN

Pemilik Baharu boleh hadir ke JPJ berhampiran untuk proses pertukaran nama dan jangan lupa untuk bawa Bersama dokumen yang telah disenaraikan di atas.

7.Perbaharui Cukai Jalan

Akhir sekali, anda akan menerima geran kenderaan yang Baharu dan anda boleh meneruskan urusan memperbaharui cukai jalan di atas nama anda.

Semoga perkongsian ini bermanfaat dan berguna untuk anda di luar sana.

Artikel ini diambil dan diolah dari Roda Panas.

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI