Pertandingan fizikal atau cabaran kecergasan sememangnya menjadi salah satu acara yang cukup dinantikan oleh penggemar aktiviti lasak. Salah satu acara baharu yang berjaya mencuri perhatian ramai ialah UA Combine yang dianjurkan oleh jenama sukan popular, Under Armour.

Berikutan kejayaan besar penganjuran pertamanya tahun lalu, UA COMBINE bakal kembali sebagai salah satu pertandingan kecergasan terbesar di Asia Tenggara.

Tahun lalu menyaksikan lebih 1,200 orang peserta mengambil bahagian di beberapa buah negara seperti Singapura, Malaysia, Thailand dan juga Australia.

UA COMBINE Kembali Buat Tahun Kedua Dengan Tahap Ujian Kecergasan Lebih Mencabar

Pertandingan yang diinpirasikan oleh motto jenamanya, ‘Pretect This House’, UA COMBINE tahun ini mencabar peserta dari segi ujian kerjasama sebagai cabaran yang lebh berbeza.

Edisi tahun ini juga akan menyaksikan atlet dari pelbagai sukan dan disiplin latihan di Depoh Sentul yang ikonik, meletakkan had mereka untuk ujian dan bersaing dengan orang lain di negara ini untuk mendapatkan hadiah wang tunai keseluruhan berjumlah RM51,000.

TURUNKAN HAD UMUR

Di samping itu, Under Armour menurunkan umur penyertaan untuk memberi inspirasi kepada beberapa atlet muda, berumur 16 hingga 18 tahun untuk bertanding dan memenangi tajaan produk Under Armour selama setahun bernilai RM4,500 untuk remaja lelaki dan wanita teratas masing-masing.

Pertandingan UA COMBINE dijadualkan akan berlangsung pada 9 September 2023. Dari segi pendaftaran ia akan dibuka kepada 350 peserta mulai 8 Mei 2023.

IKLAN

UA COMBINE Kembali Buat Tahun Kedua Dengan Tahap Ujian Kecergasan Lebih Mencabar

Kesemua atlet atau peserta yang mengambil bahagian menerima set lengkap peralatan pesaing Under Armour pada hari acara.

UA COMBINE juga menyaksikan setiap pesaing menguji had mereka dalam sejumlah lapan ujian fizikal dan mental yang direka oleh Ketua Prestasi Atlet Global Under Armour, Michael Watts.

Setiap satu ujian membawa cabaran yang berbezaseperti ketangkasan, stamina, menegak, kuasa, ketahanan, kekuatan atlet, kelajuan dan kognisi.

HADIAH MENARIK

Mata akan diperolehi untuk setiap ujian yang lengkap dan atlet akan disenaraikan mengikut keputusan akhir mereka, dengan pingat dan hadiah wang tunai RM15,000, RM7,500 dan RM3,000 diberikan kepada atlet tempat pertama, kedua dan ketiga dalam kedua-dua acara lelaki. dan bahagian wanita masing-masing.

IKLAN

8 ujian akan memberi tumpuan kepada:
1. KETANGKAS: Agility Star Drill
2. STAMINA: Ujian Bip Tarik ke atas
3. MENEGAK : Ujian Lompat Menegak
4. KUASA: 20m Sled Tolak
5. KETAHANAN: Ujian Bip 20m
6. KEKUATAN: 3RM Bench Press
7. KELAJUAN: 40 Yard Dash
8. KOGNISI: Dinding Kepintaran Reaktif

Pertandingan pada tahun ini akan menyaksikan perubahan ketara pada beberapa ujian. Ia merupakan sebahagian daripada usaha berterusan jenama untuk menentukan prestasi sukan dengan lebih baik.

UA COMBINE Kembali Buat Tahun Kedua Dengan Tahap Ujian Kecergasan Lebih Mencabar

Berbanding dengan lompatan sargeant yang lebih tradisional yang dilihat dalam pertandingan tahun lepas, ujian lompatan menegak berdiri akan menyaksikan pesaing dinilai menggunakan plat daya yang mengukur daya pendorong ke atas individu dengan tepat.

IKLAN

BACA: Silap Buat Boleh Sakit Badan, Elak Lakukan Kesalahan Ini Ketika Plank

Selain itu, stesen kognisi melihat pengenalan Tembok Perisikan Reaktif yang sama yang digunakan oleh atlet profesional dalam Formula 1 dan NBA.

Dengan enam pod cahaya diletakkan pada dinding menegak, peserta akan ditugaskan untuk mengetuk keluar sebanyak mungkin pod biru dalam 30 saat, mengukur masa tindak balas, membuat keputusan dan kemahiran perhatian apabila berbuat demikian.

Untuk maklumat lanjut mengenai UA COMBINE anda boleh dapatkan maklumat lanjut menerusi laman sesawang rasminya https://uacombinemy.com.

Jangan lupa subscribe YouTube dan TikTok MASKULIN untuk video menarik seperti di bawah!

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI