Siapa suka makan ulam? Tahukah anda bahawa ulam-ulam melayu ni banyak khasiatnya? Terutama sekali kepada mereka-mereka yang dalam proses diet. Kalau dah namanya melayu, makanan melayu tak akan dapat dilupakan.

Ini antara sebab kenapa ulam baik untuk kesihatan khususnya untuk mereka yang sedang berdiet. Tapi, jangan pula anda cicah secara melampau tempoyak, budu dan sewaktu dengannya. Habislah diet anda.

 

  • Tinggi Pottasium

 

IKLAN

Pottasium merupakan mineral di mana fungsinya baik untuk mengawal urat saraf dan otot. Ia sangat bagus untuk mengelakkan sakit jantung kerana pottasium bertindak untuk denyutan jantung normal.

 

  • Tinggi Antioksidan

 

IKLAN

Bertindak menghalang anda dari mangsa kenser. Antioksidan adalah molekul yang menghalang pengoksidaan molekul lain. Ia adalah tindak balas kimia yang menghasilkan radikal bebas, yang membawa kepada tindak balas rantai yang boleh merosakkan sel.

  • Tinggi Serat

 

IKLAN

Nampak kampung kan makan ulam ni? Namun ulam disifatkan sebagai sayur yang tinggi seratnya. Untuk mereka yang sedang berdiet, ulam boleh membuatkan anda kenyang dengan lebih lama dan bagus untuk penghadaman. Lepas ni lunch, nampak ulam, sila ambil dengan banyak tau.

 

  • Tinggi nutrien

 

Nak diet ni tak payah nak western sangat. Asal diet je kena telan makanan western. Anda boleh menganggap ulam sebagai Salad melayu. Ulam mempunyai nutrien yang sangat banyak kerana ia fresh, dan tidak dimasak. Anda pun tahu kan, zat pada jenis sayur itu akan berkurangkan apabila dimasak.