Untuk Newbie Bisnes, Ini Cara Nak Asingkan Duit Modal & Duit Untung Agar Tak Bercampur!

2086

Nak buat bisnes, anda kena bijak asingkan duit modal dengan duit untung. Kalau tidak bisnes yang anda jalankan tak bertahan lama. Jadi sebagai seorang newbie, anda kenalah tahu cara-cara nak rolling duit bisnes agar duit modal tak bercampur dengan duit untung.

Untuk menerangkan secara terperinci, ikuti perkongsian Elyaney Khairuddin menerusi laman Facebooknya. Semoga perkongsian ini akan membantu anda menjalankan bisnes dengan lebih lancar dan sempurna.

BACA: Wanita Kongsi 7 Amanat Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary Untuk Usahawan Sukses Dalam Bisnes!

Tips Asingkan Duit Modal Dengan Duit Untung

Di bawah adalah cara yang sy lakukan;

1. Akaun Semasa/Current Account.

Siapa yang belum ada Current Account, sila buat. Tapi WAJIB ada SSM + Cop Syarikat + Deposit.

Sy cadangkan anda buat current account CIMB & MAYBANK, dua-dua ni paling famous amous dikalangan pembeli online.

➡Maybank : Deposit RM2k + Introducer
➡CIMB : Deposit RM1k + Introducer

p/s: Deposit boleh keluarkan balik selepas selesai. Ada sesetengah bank tak perlukan introducer, cuba survey dulu.

2. Akaun Simpanan/Saving Account.

Sy pasti semua orang dah ada saving account kan? Kalau belum ada boleh buat. Nak open saving account tak mahal pun. Maybank tak silap sy RM250 (kalau silap tolong betulkan).

3. Pembeli/Client.

Pembeli ataupun client mestilah membuat bayaran ke akaun semasa, bukan lagi ke akaun simpanan. Tak kira dia beli apa atau bayaran apa sekalipun, duit jualan WAJIB masuk dalam akaun semasa.

4. Duit dari current account bayar;

➡Pembekal : Ambik stok jualan/rolling modal
➡Bil : Poslaju (in case kalau korang buat kontrak, bil bayar 2 kali sebulan)/telefon/wifi dan lain-lain.
➡Pekerja : Kalau ada staff. Tak ada takpe, jimat kos huhuhu.
➡Tax & Zakat.
➡Lain-lain seperti minyak petrol, transport dan yang berkaitan dengan syarikat SAHAJA.

5. Gaji untuk diri sendiri (40%).

Hello… Jangan nak perasan yang duit bisnes korang tu 100% hak milik korang okay. Seeloknya bagi gaji pada diri sendiri setiap hujung bulan/awal bulan.

Macam mana nak kira gaji kita? Yang ni sy bagi contoh sahaja ye. Sy ambik 40% dari baki yang tinggal.

Contoh : Baki setelah ditolak kos-kos diatas adalah RM5000. Contohnya anda ambik 40% dari baki tersebut.

Contoh :
➡ Total Jualan (RM20,000) – Duit Keluar (RM15,000) = RM5000 / 40% = RM2,000 (Gaji Anda).

6. Saving Account.

Dari Current Account ➡ bayar gaji anda RM2,000 tadi ke Saving Account setiap hujung atau awal bulan.

Jika anda konsisten bagi gaji pada diri sendiri setiap bulan macam ni, anda boleh create slip gaji. Jadi anda ada slip gaji + pendapatan dari berniaga.

Faham tak?

Gaji inilah yang anda boleh guna untuk makan minum + bagi parents + bayar ptptn + kereta dan sebagainya. Cukup ke tak cukup, pandai-pandailah anda plan. Kalau tak cukup, usaha cari lebih jualan bulan depan.

7. Baki Jualan (60%).

SIMPAN !

Kenapa tak boleh habiskan?

Sebab nanti senang kalau anda nak tambah modal untuk ambik stok produk lain atau nak ambik lebih banyak stok dimasa akan datang. Yela, tak kan selamanya anda nak berada ditahap yang sama je kan?

Duit syarikat sepatutnya digunakan untuk pusingan modal dan operasi perniagaan. Bukan untuk kepentingan diri sendiri. Jangan jadi perompak bisnes sendiri !

BACA: Lelaki Ini Kongsi 6 Jenis Bisnes Modal Rendah Tapi Pulangan Bersihnya RM10k Sebulan!

Apa kepentingan Current Account ni?

1. Senang Buat Loan Dengan Bank.

Lebih-lebih lagi yang buat bisnes sepenuh masa macam sy ni. Anda tak ada slip gaji tau. Nak apply apa-apa loan dengan bank susah. Jadi kena buat cara macam ni untuk bagi pihak bank nampak yang anda menjalankan bisnes cap kapak. Bukan bisnes cap ayam.

Yang bekerja boleh guna cara ni jugak. Buat slip gaji. Lagi senang nak apply loan sebab ada kedua-duanya, slip gaji + pendapatan dari berniaga.

2. Duit Bisnes Tak Bercampur Gaul.

Perasan tak bila duit masuk dalam 1 akaun je, anda akan jadi ‘pening’. Belanja makan ke, shopping ke, belanja pergi bercuti ke, main bedal je ambik duit. Tak tau tu duit bisnes atau duit sendiri. Alih-alih nak restock barang duit tak cukup!

3. Anda boleh lihat dengan jelas mana DUIT ANDA dan mana DUIT SYARIKAT.

Duit syarikat, milik syarikat. Bukan milik anda, walaupun anda pemilik syarikat. Makan je gaji tiap bulan tu dulu. Jangan berlagak macam tokey-tokey besar lagi.

4. Membolehkan Pengurusan Wang Anda Lebih Efektif.

Belajar uruskan kewangan dengan baik dulu. Pusing modal yang ada dengan sebaiknya. Jika tidak, lama-kelamaan boleh memakan diri.

5. Tidak Akan Mengalami Masalah Akaun Tiba-tiba Diblock.

Saving account selalu akan mengalami masalah ini. Perkara ni terjadi kerana transaksi melebihi had setiap hari.

Dan banyak lagi kelebihan bagi orang yang berniaga macam sy ni. Ini berdasarkan apa yang sy buat. So far sekarang ni sy dah keluar/rolling modal lebih kurang RM40k untuk ambik stok. Tanpa berhutang. Sy kumpul dari duit untung masa jadi dropship lagi.

Tips ini sesuai untuk newbie yang baru nak mula berniaga.

Jom LIKE, COMMENT, SHARE & TAG rakan-rakan yang buat bisnes online. Mungkin boleh membantu mereka yang belum ada pengetahuan tentang ilmu ini?

Semoga bermanfaat.
-Elyaney Khairuddin-