Foto: Volvo

Sebut sahaja ‘drop test’ pasti anda terbayang seleksi vidoe tular di mana pembikin content YouTube melakukannya terhadap pelbagai peranti pintar yang mahal. Namun berbeza dengan apa yang dilakukan pengeluar automotif asal Sweden, Volvo.

Bagi membantu pasukan keselamatan menjalani latihan khas terhadap beberapa senario kemalangan, Volvo telah melakukan drop test sebanyak 10 buah kenderaan.

Kebiasaanya ujian kemalangan diakukan di lapangan namun berbeza dengan senario yang lebih sukar ini. Dengan membayangkan kenderaan jatuh ke dalam gaung, pasukan keselamatan perlu mencari jalan paling pantas untuk membantu mangsa.

Volvo ‘Drop Test’ 10 Kenderaan Bantu Latihan Khas Pasukan Keselamatan 
Foto: Volvo

Pasukan keselamatan khas ini merupakan pasukan pertama yang akan bergegas ke lokasi kemalangan untuk mengeluarkan mangsa. Menurut laporan, kebiasannya mereka melakukan latihan ini di tapak pelupusan kenderaan lama. Tapi di kawasan tersebut mereka hanya boleh melakukan simulasi dengan menggunakan kenderaan lama.

Volvo ‘Drop Test’ 10 Kenderaan Bantu Latihan Khas Pasukan Keselamatan 
Foto: Volvo
Volvo ‘Drop Test’ 10 Kenderaan Bantu Latihan Khas Pasukan Keselamatan 
Foto: Volvo

Mengambil inisiatif untuk membantu pihak pasukan keselamatan tersebut, Volvo telah bersetuju untuk melakukan drop test terhadap 10 buah kenderaan baru dengan menggunakan kren.

IKLAN

SIMULASI KEMALANGAN

Kenderaan yang melalui ujian ini dilepaskan dari ketinggian 30 meter bagi menghasilkan simulasi kemalangan serius seperti perlanggaran antara kenderaan, dari bahagian tepi dan juga impak perlanggaran dengan kenderaan berat.

Selepas ia drop test dilakuakn pasukan keselamatan akan segera melihat kondisi kenderaan tersebut. Dan mreka hasur bertindak dalam masa paling kritikal iaitu satu jam.

IKLAN

Jelas salah seroang penyiasat senior Volvo Cars Traffic Accident Research Team, Hakan Gustafson berkata pihaknya bekerjasama dengan rapat bersama pasukan keselamatan.

Matlamat mereka hanyalah satu iaitu mencari jalan bagaimana untuk menawarkan keselamatan kepada pengguna jalan raya. Dengan melakukan ujian ini juga pasukan keselamatan boleh bersedia dengan senario beberapa jenis kerosakan kenderaan yang terlibat dalam kemalangan.

IKLAN

Ia sekali gus mempercepatkan proses menyelamatkan mangsa di masa akan datang.

Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk kandungan video menarik tentang gaya hidup lelaki terkini.

Volvo ‘Drop Test’ 10 Kenderaan Bantu Latihan Khas Pasukan Keselamatan 

https://www.youtube.com/watch?v=hZG-6TWE09w

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI