wahai lelaki kacak
Foto: prostooleh - www.freepik.com

Setiap lelaki mempunyai penampilannya tersendiri. Bila bercakap tentang kacak, pada pendapat MASKULIN ia sebenarnya perkara cukup subjektif. Wahai lelaki, usahlah berasa terlalu merendah diri.

Bagi anda yang lahir dengan rupa paras yang elok dan mempunyai simetrikal yang menarik, itu merupakan anugerah dan kelebihan. Tapi bagaimana pula lelaki yang panapadangan umum terutamanya wanita hanya ‘mediocre’ sahaja?

Setiap perkara boleh perbaiki sama ada penampilan, gaya rambut, cara berjalan, pembawaan diri dan juga keyakinan dalaman. Semua faktor tersebut boleh membuatkan lelaki menjadi bertambah kacak dalam cara mereka tersenduru.

Jika anda ingin ‘memburu’ tip dan ingin tampil lebih kacak, MASKULIN senaraikan 10 tip boleh anda ikut.

RUTIN PENJAGAAN WAJAH

Wahai lelaki, kita sebenarnya cukup beruntung kerana tidak perlu menggunakan banyak produk penjagaan wajah seperti wanita. Kadangkala cukup hanya menggunakan pencuci muka setiap hari. Amalkan cuci muka sekurang-kurangnya dua kali sehari iaitu pada waktu pagi dan malam.

IKLAN

KAWALAN KEDUT

Ya, penuaan itu satu proses semula jadi yang tiada siapa boleh halang. Namun kalau kita pandai jaga wajah dengan baik kedut tidak akan muncul lebih awal daripada yang sepatutnya. Gunakan pelembab dan juga sunscreen bagi melindungi kulit wajah agar kulit bersifat keremajaan itu bertahan lebih lama.

BAHAGIAN MATA

Perhatikan di bawah mata anda. Jika nampak seperti ada kesan lebam itu bermaknanya anda kurang berikan perhatian di kawasan tersebut. Cuci wajah dengan rata dan palingpenting tidur dengan secukupnya!

BACA: Seleksi Pencuci Wajah Boleh Anda Dapati Pada Harga Bawah RM20

IKLAN

POTONGAN RAMBUT SESUAI

Gaya rambut memainkan peranan sangat penting untuk seorang lelaki tampil lebih kacak. Percaya atau tidak dengan meakukan trasformasi rambut sahaja ia boleh mengubah pandangan orang lain terhadap anda. Antara potongan yang sesuai dengan trend semasa ialah crop cut yang lebih kemas dan menampilkan sisi maskulin seorang lelaki.

Wahai Lelaki Kacak, Ini Beberapa Tip Boleh Buat Anda Jadi Kacak Berkali Ganda
Foto: cookie_studio – www.freepik.com

JAGA GIGI

Kerosakan gigi berlaku dengan perubahan masa dan peningkatan umur. Jika tidak di jaga dengan baik ketika di zaman usia belasan tahun lagi, maka anda akan terima kesannya bila usia menjelang 30-an atau 40-an. Teknologi pergigian pada zaman sekarang juga sudah cukup maju dan mampu memberikan senyuman paling manis untuk anda. Dengan syarat, perlukan melabur sedikit.

MELAKUKAN SENAMAN SECARA RUTIN

Badan yang sihat akan menaikkan seri di wajah. Ia juga mampu membuatkan anda lebih sihat, berkeyakinan dan setiasa tampil bertenaga. Dengan senaman yang dilakukan secara rutin juga staminan anda juga akan terjaga sebaiknya. Dan stamina itu wahai saudara, sangatlah penting!

IKLAN
Wahai Lelaki Kacak, Ini Beberapa Tip Boleh Buat Anda Jadi Kacak Berkali Ganda
Foto: halayalex – www.freepik.com

DIET DAN PEMAKANAN

Diet di sini bukanlah bermaksud kena ikat perut dan berlapar. Tetapi lebih kepada cara bijak untuk makan dengan jumlah yang menyihatkan dan seimbang. Namun setiap orang mungkin berbeza tahap metabolisme. Jadi jika tidak pasti dapatkan nasihat dari pakar nutrisi.

SELEKSI PAKAIAN

Gaya dan penampilan diri juga harus selari dengan pakaian yang dipakai. Salah satu faktor utama untuk nampak lebih kacak ialah pakaian yang betul. Perkara paling penting dalam memilih pakaian ialah mencari fit yang paling sempurna. Usah memaksa diri mengenakan pakaian yang tidak sesuai dengan saiz atau umur.

Ingat setiap lelaki boleh melakukan perubahan diri bila-bila masa sahaja. Semoga perkongsian tip ini boleh memjadikan anda yang sudah sedia kacak menjadi lebih kacak!

Follow IG Maskulin untuk tip serta trend lelaki masa kini!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI