Anda pasti naik rimas jika depan rumah anda dipenuhi dengan bau perit dan busuk kencing atau berak kucing.

Jika ini berlaku, pasti anda akan berusaha untuk mencari penyelesaian bagi mengelakkan kucing daripada terus kencing atau berak di hadapan rumah anda.

Jika cara meletakkan botol air merah pun sudah tidak berkesan untuk menakut-nakutkan kucing, apa kata anda cuba cara yang ini pula.

Ella Ahmad berkongsi cara membuat air spray elak kucing membuang di hadapan rumah. Malah cara untuk membuatnya juga mudah menggunakan empat bahan je.

Semoga air semburan ini dpat membantu mengatasi masalah anda. Selamat mencuba!

BACA: Rahsia Kucing Hilangkan Diri Apabila Ajalnya Dekat, Sebab Risau Tuannya Sedih

IKLAN

Kencing/ tahi kucing bersepah-sepah kat car porch

Pernah tak jadi camni? Yang letak air merah dalam botol dah tak jalan, kucing sekarang dah sekolah?

Ok iols nak share ape yang iols buat supaya kucing-kucing ni x berak/ kencing kat car porch.

P/s: Resipi buat sendiri je pk logik akal? Resipi dalam setiap pic ye. Jangan risau simple nau-nau.

IKLAN

BAHAN-BAHANNYA:

BACA: Manja Tapi Bahaya, Hati-Hati Dengan Cakaran Kucing Kerana Risiko Cat Scratch Fever

1. 7-10 titis cuka makan (pada firasat sis, bau dy masam, so busuk, so kucing tak berkenan nak kencing/ berak kat tempat yang disembur tu).
2. 1/4 penutup pelembut kain (tak kisah laa brand ape sebab nak bagi wangi cikit je, sebab kalau letak cuka je nanti bau busuk, kalau letak pelembut kain ni wangi la cikit baunye ?).
3. Air paip (agak-agak laa sampai penuh bekas spray).
4. Bekas spray beli kat kedai eco je.
BACA: Selain Dapat Kekalkan Bentuk Badan, Bela Kucing Juga Ada Manfaat Lain. Nak Tahu, Baca Ini!

IKLAN

CARA MEMBUATNYA:

BACA: Banyak Manfaat Lelaki Bela Kucing, Antaranya Boleh Kekalkan Bentuk Badan & Atasi Stres!

Ha dah isi sume bahan dalam ni, goncang-goncangkan dah bley spray kat tempat mana yang kucing suka kencing/ berak. Alhamdulillah setakat ni car porch sis dah bebas bau kencing kucing. Kalau tak, bukak je sliding door rase nak pengsan..? Spray laa 2 hari sekali. Kalau rajin, spray hari-hari pun x pe. Selamat mencuba guys..?