Salahkah lelaki pergi ke kenduri kahwin hanya dengan memakai t-shirt dan jeans? Adakah ia sesuatu yang berlanggaran dengan hukum syarak?

Pengantin tak kata apa

Namun begitu, kebanyakan masanya penganti tak ada kata apa pun. Mereka OK sahaja asalkan yang dijemput itu datang untuk meraikan mereka.

Sebaliknya orang lain pula yang sibuk complaint, “Itu kena dan itu tak kena,” di mata mereka yang bergelar ‘hakim masyarakat’.

Mufti kata asalkan menutup aurat

Wanita ‘Berbulu’ Tengok Lelaki Pakai T-Shirt Ke Majlis Kahwin? Ini Penjelasan Mufti!

Mufti Selangor, Datuk Mohd Tamyes Abd Wahid juga sempat berkongsi pandangan bahawa tidak menjadi kesalahan seseorang lelaki mamakai -shirt ke majlis perkahwinan asalkan pakaian yang dipakai itu menutup aurat.

Katanya, konsep Islam senang sahaja. Pakaian yang diharuskan adalah pakaian yang menutup aurat.

IKLAN

Bukan sahaja majlis walimah. Apa-apa sahaja majlis sekalipun adalah menjadi kawajipan setiap manusia menutup aurat.

Tetapi bagi segelintir kaum wanita yang berpakaian cantik tetapi sehingga menampak bentuk tubuh dan menguirkan nafsu kaum lelaki, itu bagaimana pula?

Perlu didiskriminasikan kerana mereka berpakaian cantik dan lelaki berpakaian ‘biasa’ perlu dikecam umpama melakukan dosa besar di sisi mata masyarakat?

IKLAN

Tiada kod etika pemakaian

Wanita ‘Berbulu’ Tengok Lelaki Pakai T-Shirt Ke Majlis Kahwin? Ini Penjelasan Mufti!

Lagi pun tidak semua orang kaya dan mampu membeli baju mewah untuk dipamerkan semata-mata mahu memuaskan mata orang lain untuk melihatnya.

Ada juga orang kaya yang gemar berpakaian biasa kerana tidak mahu menjadi perhatian mereka yang ‘sangap’ menjadi kaki kikis atau berkepentingan.

IKLAN

Ada juga yang sedang bekerja singgah ke kenduri untuk memenuhi jemputan pengantin tapi siapa kita untuk menjatuhkan hukum berdasarkan situasi yang kita sendiri pun tak bertanya kepada mereka.

Lelaki ini hipokrit

Wanita ‘Berbulu’ Tengok Lelaki Pakai T-Shirt Ke Majlis Kahwin? Ini Penjelasan Mufti!

Akhir kata, lelaki ini juga sebenarnya memiliki sikap hipokrit termasuk ketika berpakaian. Lelaki takkan pakai smart-smart kalau sesuatu majlis itu tiada kepentingan baginya.

Lelaki akan pakai smart bila :

1. Hadiri temuduga (untuk dapat jawatan)
2. Majlis awam (untuk cari pasangan)
3. Buat MLM (untuk tarik kepercayaan orang)

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI