Wanita Kongsi Menu Diet Eat Clean Untuk 10 Hari Ramadan, Boleh Hilang 5kg-10kg!

3667

Memang tak dinafikan, diet eat clean banyak manfaatnya untuk menurunkan berat. Jadi tidak hairanlah jika ramai yang buat diet eat clean ini di bulan puasa.

Bahkan dengan mengamalkan diet eat clean, anda dapat mengurangkan pengambilan makanan yang berlemak kerana penyediaannya lebih sesuai untuk orang berdiet.

Jika anda buntu untuk menyediakan menu diet eat clean di bulan Ramadan ini, apa kata ikuti perkongsian Syamimi N Khalil ini tentang menu diet Ramadan. Semoga perkongsiannya ini memberi anda semangat untuk dapat berat badan ideal sempena hari lebaran nanti

MENU DIET RAMADHAN: Hilang 5kg-10kg

Rutin selepas bangun tidur
– Buang air
– Timbang, ukur lilit badan dan catat setiap hari
*Tips timbang paling tepat: timbang tanpa baju

Sepanjang tempoh ini makanan lebih kepada ‘eat clean’
– Kurangkan minyak
– Kurangkan garam
– Kurangkan kicap sos dll
– Tiada gula *ambil gula dari buah sahaja
– Tiada air manis
– Pejam mata untuk (makanan segera, kek, coklat, aiskrim, mee goreng, kuew tiow goreng dll)

Bagi yang nak ambil nasi, sukat nasi dalam 1 cup dadih saiz kecil. Terbaik pilihan Beras Basmathi 0% gula, tapi kalau guna beras biasa pun okay.

Saya letak *MOREH tu merujuk kepada WAKTU makan selepas tarawikh.

Perkongsian saya untuk 10 hari Ramadhan, hari lain boleh ulang-ulang menu yang sama.

ATAUPUN

Bagi memudahkan kerja mommies yang nak sediakan juadah berbuka untuk keluarga juga, rasa renyah nak kene sediakan 2 menu, jadi boleh lah ambil lauk tanpa kuah okay. Contohnya kari ayam ke, ayam masak kurma ke, ayam masak lemak cili api dll.

ATAUPUN

Yang bekerja tak sempat nak masak dan beli lauk di bazar, masa berbuka ambik lauk je, asingkan kuah okay.

Menu Diet Ramadhan ni saya kongsikan kepada mereka yang nak usaha Kurus Raya Ideal-Fitri.

* Kuih muih boleh la ambil sepotong/sebiji dalam seminggu sekali. (saya pun terliur juga sebab ada sesetengah kuih ni masa di bulan Ramadhan je jumpa kan) 😅
* Menu udang dan daging cukup 2-3 kali sepanjang Ramadhan ini yea. Ambik ikan, telur dan ayam.
* Ambil green tea selepas berbuka.
* Cara bersenam (Tarawikh, Tahajjud, Qiam)
* Banyakkan minum air kosong.

Semoga perkongsian saya ini bermanfaat utk semua. Jangan lupa ambil gambar sekarang dan Raya nanti yea. Saya doakan semua yang di dalam usaha akan berjaya 😘💪

Jom shopping sayur dan buah penuhkan dalam peti 👏♥️

Selamat menjalani Ibadah Ramadhan.. ♥️

Tinggalkan Komen