Ya, kita tahu semua orang kini sentiasa berada dalam keadaan berjaga-jaga terutama sekali bila melangkah keluar rumah untuk melaksanakan perkara penting.

Penyebaran wabak COVID-19 seperti mana yang kita tahu masih lagi berlaku. Namun dengan langkah drastik yang diambil oleh kerajaan di bawah pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan memperkenalkan Perintah Kawalan Pergerakan, penyebaran ini akan menurun dalam jangka masa terdekat.

Banyak telah diperkatakan tentang bagaimana COVID-19 tersebar. Fakta yang sahih daripada World Health Organization (WHO) mengatakan virus ini tersebar menerusi titisan air daripada individu postif kepada individu lain.

WHO Tegaskan COVID-19 Bukan Penyakit Sebaran Udara & Ini Penjelasannya

Titisan air ini boleh datang daripada seseorang itu batuk, bersin, bercakap dalam jarak dekat dan juga melekat di objek berdekatan dengannya.

IKLAN

CARA SEBARAN

Disebabkan itulah kerajaan menerusi pelbagai medium media menyarankan kita agar mengamalkan kebersihan diri yang lebih teliti. Mencuci tangan dengan sabun selama 20 saat atau menggunakan pencuci tangan beralkohol mampu mebunuh virus tersebut.

Dan jika anda ada simptom seperti batuk sila tekap mulut dengan lengan atau menggunakan tisu.

Tapi sejauh manakah virus COVID-19 boleh tersebar melalui udara dan adakah ia merupakan penyakit sebaran udara?

IKLAN

Memperjelaskan tentang persoalan ini, WHO telah menegaskan sekali lagi semalam menerusi laman media rasmi Twitter mereka.

Menurut WHO wabak COVID-19 bukanlah penyakit sebaran udara. Malah menurut sebuah video animasi yang dikongsi, virus ini yang keluar dari mulut seseorang apabila batuk boleh menjangkau pada jarak kira-kira 1 meter.

IKLAN

Itulah sebabnya sangat penting untuk amalkan penjarakkan sosial sepanjang masa tidak kiralah walaupun di mana kita berada.

Selain itu elakkan memegang mulut, mata atau hidung kerana dikhuatiri tangan anda ada menyentuh sesuatu objek atau seseorang yang ada virus tersebut.

Jadi usah riasu jika anda terpaksa keluar ke pasara raya atau melakukan tugasan penting yang lain. Cuma harus ingat ambillahlangkah berjaga-jaga. Jika ada individu berada terlau dekat dengan anda usah segan untuk mengingatkan mereka untuk menjaga penjarakkan sosial.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI