Kita tidak tahu bila dan di mana masalah kerosakan kereta boleh berlaku. Ia boleh terjadi kepada sesiapa sahaja dan apa jua jenis kenderaan yang anda bawa.

Apabila berlaku kerosakan kita haruslah ambil langkah sebaiknya untuk bersedia hadapi kemungkinan tersebut. Disebabkan itulah beberapa item dan peralatan perlu anda sentiasa sediakan dan bawa sepanjang masa.

10 Item Kit Kecemasan Yang Perlu Sentiasa Ada Dalam Kereta
Car photo created by master1305 – www.freepik.com

Dengan adanya kit kecemasan anda boleh menghadapi dugaan kereta rosak di tengah jalan ini dengan baik. Tahukah anda bahawa kebanyakan kereta yang tersadai di tepi jalan akibat kerosakan yang remeh dan biasa seperti bateri tidak berfungsi atau berlakunya kebocoran pada tayar?

Jika anda sentiasa bersedia masalah ini boleh diatasi dengan baik dan cepat. Jadi apakah kit kecemasan serta perlatan yang selalu perlu kita bawa sepanjang masa di dalam kereta?

Ikuti perkongsian MASKULIN di bawah!

1. Pengecas Telefon Pintar Kereta

Nampak macam tak berapa penting. Tapi bayangkan telefon pintar anda sudah hampir habis bateri. Kereta pula tersadai sebab tayar bocor atau kerosakan lain. Jadi di sinilah pentingnya pengecas telefon pintar dalam kereta!

IKLAN

2. Kit Pertolongan Cemas

Bila berlaku kemalangan kecil yang boleh menyebabkan kecederaan anda boleh melakukan rawatan awal sebelum ketibaan bantuan atau ambulans. Antara item penting dalam kit pertolongan cemas adalah pita pelekat, aspirin, kain lap antiseptik, krim antiseptik dan pelbagai bantuan perubatan lain.

3. Alat Pemadam Api

Antara yang paling ditakuti ialah kereta terlibat dengan kebakaran. Jadi anda perlu bersedia hadapi segala kemungkinan. Pastikan anda pilih alat pemadam api yang sesuai untuk kenderaan komersial sahaja.

4. Tiga Segi Amaran Reflektif

Kebiasannya apabila anda membeli kereta baru, tiga segi amaran reflektif ini akan disediakan. Namun jika tiada anda boleh membelinya di pasaran. Penggunaannya sangat penting terutramanya apabila kereta tersadai di tepi jalan bagi memberitahu pengguna jalan raya lain.

IKLAN

5. Kabel Jumper

Sediakan wayar jumper yang berukuran kira-kira 10 kaki dan disalut dengan getah mampat. Jumper ini penting jika bateri kereta anda bermasalah.

10 Item Kit Kecemasan Yang Perlu Sentiasa Ada Dalam Kereta
Business photo created by peoplecreations – www.freepik.com

6. Lampu Suluh

Pelbagao kegunaan yang boleh anda guna terutamanya pada waktu malam.

7. Sarung Tangan

Bagi memudahkan dan elak tangan melecur semasa anda melakukan pemeriksaan di bahagian enjin kereta.

IKLAN
10 Item Kit Kecemasan Yang Perlu Sentiasa Ada Dalam Kereta
Car photo created by peoplecreations – www.freepik.com

8. Alat Utiliti Serba Guna

‘Pisau Swiss Army’ yang ada banyak pelbagai pilihan kegunaan.

10 Item Kit Kecemasan Yang Perlu Sentiasa Ada Dalam Kereta

9. Baju Hujan

Persediaan jika kereta rosak pada cuaca hujan.

10. Car Jack Kit

Tanpa kit ini anda tidak boleh menukar tayar spare kepada tayar yang bocor.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada anda. Jangan lupa follow IG MASKULIN!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI