10 Perkara ni korang wajib buat time raya ni kalau nak hari raya lebih ‘best’ dan bermakna. Yelah kan bukan selalu kita berjumpa adik beradik, sepupu dan sanak saudara kan. Kalau setiap tahun buat benda sama je bosan jugak, kan? Apa kata ‘upgrade’ Hari Raya anda dengan 10 perkara bermanfaat ini untuk Aidilfitri yang lebih bermakna.

1. Letak telefon jauh-jauh and be offline


Terutamanya masa makan. Luangkan masa yang ada tu dengan bersembang dan bertanya khabar.

2. Puji pakaian atau rupa seseorang dengan ikhlas

Pujian paling simple seperti “Awak nampak cantik hari ni” atau “Cantiknya baju awak!” sudah cukup untuk membuat seseorang happy.

3. Jangan hanya tahu makan. Belajar masak dan ambil tahu resipi rahsia saudara mara.

Ayam Masak Merah yang Mak Long selalu buat tu terlalu lazat? Dah tiba masanya untuk belajar dan dapatkan resipi rahsia Mak Long.

IKLAN

4. Main bunga api

Serlahkan aura kebudak-budakan yang dah lama tersimpan dalam diri anda dengan bermain bunga api. Kalau main dengan kanak-kanak lagi best.

5. Ziarah kubur kenalan yang dah lama kita tak pergi

Kalau bukan sebab Hari Raya, peluang untuk pergi menziarah kubur memang tipis. Apa kata ambil masa dan inisiatif untuk ziarah kubur kenalan masa Raya ni. Kan lebih baik. 🙂

6. Bagi Duit Raya kat budak-budak, sikit pun jadilah

IKLAN

Masukkan RM1 dalam sampul dan berikan pada kanak-kanak yang ziarah ke rumah. Confirm mereka akan tersenyum lebar dapat Duit Raya!

7. Berborak dengan datuk dan nenek tentang kehidupan

Mereka dah hidup lama. Jadi, tentulah mereka ada banyak pengalaman yang berguna untuk kita praktikkan dalam hidup.

8. Peluk mak ayah dan tengok pada kedutan yang ada pada kulit mereka

“While we are busy growing up, we often forget our parents are growing old too”

IKLAN

Sedarlah anak-anak, ibu bapa kita semakin hari semakin tua. Peluklah mereka, kucuplah mereka, dan hargailah mereka.

9. Kumpulkan semua family dan bermaaf-maafan

Bukan selalu dapat berkumpul, kan? Setahun sekali je boleh dapat moment macam ni.

10. Ambil gambar raya yang epik dengan sepupu-sepupu!

Ambil gambar dengan pose yang sama, lepas tu boleh tengok perbezaan pada gambar lama dan gambar baru. Serius seronok!