Berikut disenaraikan 10 tabiat perlu dikikis ketika membersihkan diri;

10 Sebab Dilarang Mandi Terlalu Lama

  1. Culas gosok kaki

Saranan kepada individu melakukan aktiviti menggosok badan termasuk membersihkan dan mengeringkan kaki setiap hari.

Gunakan sabun lembut dan perlu membasuh di celah ibu jari. Tabiat ini membantu mengurangkan bau kaki selain merendahkan risiko jangkitan kulat.

  1. Letak span basah di dalam bilik air

Menurut pakar dermatologi antarabangsa tabiat meninggalkan span basah di dalam bilik air boleh menggalakkan pembiakan bakteria yang terus hidup di sel kulit mati yang ada pada span berkenaan.

IKLAN

Kulit mati adalah makanan bakteria apatah lagi dengan suhu lembap meningkatkan kadar pembiakannya. Sebaik-baiknya gantung dan keringkan bagi mencegah jangkitan bakteria.

  1. Lap kulit dengan tuala kasar

Mengesat badan dengan tuala yang kasar boleh menjejaskan tekstur kulit yang lembut dan menyebabkan pengelupasan. Cara terbaik mengelap badan dengan lembut menggunakan tuala yang gebu.

  1. Terlalu kerap guna sabun dan syampu

Tidak sah mandi kalau tidak meratakan sabun ke seluruh badan. Tidak puas juga rasanya jika tidak mencuci rambut dengan syampu kegemaran. Namun sedarkah anda mandi terlalu kerap dan lama boleh menyebabkan kulit kehilangan kelembapannya, apatah lagi jika mandi air suam. Inilah sebabnya juga, kebanyakan portal kesihatan menyarankan penggunaan mandian bersifat organik dan kurang buih.

IKLAN

Walaupun ada orang mencuci rambut setiap hari, ramai pakar penjagaan kecantikan menyarankan supaya hadkan kepada dua kali seminggu bagi mengekalkan pengeluaran minyak semula jadi yang dapat mengembalikan kelembapan kulit.

10 Sebab Dilarang Mandi Terlalu Lama

IKLAN
  1. Elak mandi air sejuk

Mandi air panas membantu menenangkan diri. Namun sentuhan air sejuk tidak boleh dinafikan sebagai terapi yang baik bagi tubuh.

Dalam satu kajian mendapati siraman air sejuk pada bilasan akhir yang dikenakan selama 30 saat pada tubuh membantu memperbaiki toleransi terhadap stres, menguatkan sistem imun, meningkatkan pembakaran lemak dan ada kesan antikemurungan.

  1. Kerap bungkus rambut

Meskipun tiada kajian merekodkan tabiat membungkus rambut dengan tuala boleh menyebabkan botak, tetapi ia mengakibatkan tekanan dan kerosakan pada akar rambut. Memadai mengelap lembut rambut selain membelai hujung rambut. Kemudian dibiarkan kering dengan semula jadi.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI