Matang tidak bererti tua. Matang ialah satu peringkat di mana lelaki menjadi rasional dan menimbangkan keputusan hidup dengan baik. Lelaki matang juga tidak takut tanggungjawab dan akan mencuba sehabis baik memikulnya dengan amanah dan bersungguh-sungguh. Mari kita lihat ciri-ciri lain lelaki matang.

1. Anda tidak lagi memakai selipar apabila berjumpa orang.

Selipar memberikan imej selekeh dan tidak kisah. Apabila berjumpa orang, kita menunjukkan yang rasa hormat kepada orang itu juga kurang. Sekurag-kurangnya pakai lah loafers.

2. Kekemasan diri sentiasa dijaga.

10 Tanda Anda Lelaki Matang, No 9 Ramai Yang Susah Nak Lakukan

3. Rambut disikat rapi.

4. Tidak mudah melatah apabila berdepan tekanan.

10 Tanda Anda Lelaki Matang, No 9 Ramai Yang Susah Nak Lakukan

IKLAN

Lelaki matang ini tenang. Apabila menghadapi tekanan rasional adalah perkara pertama yang akan dicari. Dia faham tekanan itu adalah mainan hidup. Ia datang dan pergi. Antara langkah yang boleh diambil ialah memecahkan masalah kepada kumpulan-kumpulan kecil dan mula menyelesaikannya satu per satu. Dengan cara begini lelaki akan terlihat tenang dan mempengaruhi orang lain untuk juga sama-sama mengambil masa menarik nafas.

5. Pakai pakaian yang sesuai dengan bentuk badan.

6. Tahu jenis kasut yang sesuai dipakai mengikut majlis yang dihadiri.

Kasut dibagikan kepada beberapa kategori. Formal, semi formal dan kasual. Kasut formal contohnya Oxford without brogues. Kasut semi formal pula contohnya Slip On. Manakala kasut kasual termasuk loafers dan sneakers. Lelaki matang tentunya tahu kasut mana yang mahu dipakai untuk majlis apa.

IKLAN

7. Tahu membezakan antara pakaian kasual dan formal.

Seperti juga kasut, pakaian juga terbahagi kepada formal, semi formal dan kasual. Pakaian formal tentulah Suit, manakala semi formal ialah blazers. Untuk kasual boleh memilih kemeja lengan pendek atau t-shirt polo.

8. Tidak lagi memakai aksesori bling bling yang melampau.

Lelaki matang bukanlah lampu disko atau papan iklan yang perlu menarik perhatian orang dengan aksesori yang melampau. Apatah lagi yang bergemerlapan. Cukup dengan hanya aksesori asas seperti jam tangan dan tali pinggang. Cincin pula adalah optional.

IKLAN

9. Berfikir dahulu sebelum mengeluarkan perkataan.

10 Tanda Anda Lelaki Matang, No 9 Ramai Yang Susah Nak Lakukan

Kata orang terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Mahu lihat lelaki matang, dia menahan lidahnya dengan hati, bukan dengan perasaan. Perkataan yang keluar adalah hasil fikiran rasional. Bukan semberono sahaja tanpa arah.

10. Pandai ‘mix and match’ pakaian

Warna kasut sama dengan warna tali pinggang. Warna stokin sama dengan warna seluar.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI