Bagi sesetengah pelari aktif, melakukan aktviti jogging atau larian pada bulan puasa bukanlah satu perkara luar biasa.

Malah bagi mereka ia merupakan satu rutin yang biasa.

Manakala bagi anda yang mungkin merupakan pelari yang lebih konvensional, melakukan aktiviti seperti ini adalah satu perkara yang sangat mencabar. Namun sebenarnya ia bukanlah satu perkara musthail untuk dilakukan.

Jadi bagaimana untuk lakukan aktiviti ini dengan selamat dan tidak menjejaskan kesihatan badan? Ikuti 10 tip bagaimana untuk berlari sepanjang bulan puasa.

1. Kekal Hidrasi

Pada malam sebelum anda rancang nak berlari pastikan minum air dengan secukupnya. Teritamanya ketika bersahur agar anda dapat bertahan seharian dan untuk larian waktu petang.

2. Rancang Masa

Sebaiknya anda cubalah rancang agar larian tamat sejurus sebelum waktu berbuka puasa. Dengan itu anda boleh minum dan makan ala kadar selepas habis berlari.

IKLAN

10 Tip Untuk Lakukan Aktiviti Jogging Sepanjang Bulan Puasa

BACA: Petanda Badan Penuh Toksin & Cara-Cara Membuangnya, Salah Satu Dengan Puasa

3. Kurangkan intensiti

Jangan paksa diri dan lakukan senaman yang ekstrem. Rendahkan intensiti serta jarak larian ke tahap minima sahaja.

4. Ambil jalan mudah

Kalau boleh elak laluan berbukit. Gunakan laluan yang rata agar tidak membebankan badan anda ketika berpuasa.

IKLAN

5. Pakaian sesuai 

Jika cuaca agak pansa, pakailah pakaian yangs edikit longgar, telus udara dan ringan agar badan tidak terlalu panas atau overheated.

10 Tip Untuk Lakukan Aktiviti Jogging Sepanjang Bulan Puasa

6. Ambil masa rehat

Ya, jangan paksa diri Ingat anda sedang berpuasa. Jadi jangan segan untuk berjalan dan berehat seketika selepas jarak tertentu. Cukuplah sekadar keluar peluh.

IKLAN

7. Rancang lebih awal

Buat perancangan berbuka puasa lebih awal agar anda dapat berehat dan tidak tergesa-gesa mencari makanan pada saat-saat akhir.

8. Jadikan air sebagai ‘kawan baik’

Jadualkan masa berlari untuk tamat sejrus sebelum masa berbuka. Bawa botol air yang besar ke masjid untuk solat Terawih. Minum sedikit demi sedikit untuk kekalkan hidrasi sehingga lewat malam.

10 Tip Untuk Lakukan Aktiviti Jogging Sepanjang Bulan Puasa

9. Makanan berbuka

Makanan selepas larian harus mengandungi protein dan karbohidrat. Pastikan anda minum air atau jus buah-buahan segar. Makanan seperti buah tamar, telur, kekacang, pasta dan daging adalah sesuai untuk berbuka puasa selepas berlari.

10. Rehat yang cukup

Akhir sekali, dapatkan tidur yang mencukupi sebelum dan selepas sesi berlari. Badan anda perlukan rehat untuk memulihkan tenaga yang hilang di siang hari.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI