Mitos mengatakan pengambilan telur adalah sesuatu yang tidak baik kononnya memiliki kolestrol yang tinggi pada bahagian telur kuningnya sehingga boleh menyebabkan jantung seseorang itu tersumbat.

Namun kajian saintifik membuktikan yang sebaliknya kerana dalam sebiji telur terdapat banyak sumber protien yang diperlukan oleh badan untuk tujuan pemulihan sel tubuh badan yang rosak akibat aktiviti harian.

Selain dapat membantu anda jadi kenyang dengan lebih cepat tanpa makan makanan yang berat, ini antara 10 khasiat tentang telur yang perlu diketahui :

1. Rambut dan kulit jadi lebih sihat

11 Khasiat Tentang Telur Ayam, Menjadikan Rambut Sihat & Kuat Salah Satunya!

Telur kaya dengan vitamin B5 dan B12. Vitamin kompleks ini penting jika anda mahu kulit, rambut dan kuku lebih sihat dan cantik. Putih dan kuning telur baik untuk kulit dan rambut. Kunung telur berfungsi menyubur serta menguatkan rambut, manakala kandungan vitamin A dan kolagen yang tinggi dalam putih telur membantu mempercepatkan proses rawatan kulit terbakar dan parut,  jerawat, kedutan dan juga ruam.

2. Jadikan sebagai face mask

11 Khasiat Tentang Telur Ayam, Menjadikan Rambut Sihat & Kuat Salah Satunya!

Dengan khasiat 69 jenis protein yang ada dalam telur, anda boleh bayangkan bagaimana hebat telur boleh membantu menghilangkan garis halus pada muka anda. Telur juga boleh dijadikan salah satu bahan dalam face mask anda.

IKLAN

3. Memelihara kesihatan mata

11 Khasiat Tentang Telur Ayam, Menjadikan Rambut Sihat & Kuat Salah Satunya!

Lutein dan zeksantin adalah dua asid amino yang terkandung dalam telur yang dapat menjaga kesihatan mata anda. Dengan pengambilan yang kerap, ia boleh mengurangkan penyakit yang berkait dengan mata tetapi kedua-dua asid amino ini hanya terkandung di dalam kuning telur. Jadi jangan takut untuk makan kuning telur, tapi jangan pula makan berlebihan.

4. Mengurangkan risiko sakit jantung

11 Khasiat Tentang Telur Ayam, Menjadikan Rambut Sihat & Kuat Salah Satunya!

Kolestrol yang tidak baik menyebabkan saluran arteri kita tersekat. Kolestrol LDL (Low-density Lipoprotein) mempunyai zarah-zarah yang kecil dan juga besar. Zarah-zarah kecil ini akan menyebabkan saluran tersumbat, manakala zarah-zarah yang besar akan membuatkan saluran bebas dari tersumbat. Jadi dengan menambahkan zarah-zarah besar ini ke dalam saluran darah, risiko untuk diserang sakit jantung lebih rendah.

IKLAN

5. Kadar tenaga bertambah

11 Khasiat Tentang Telur Ayam, Menjadikan Rambut Sihat & Kuat Salah Satunya!

Vitamin B2 dalam telur juga dikenali sebagai riboflavin. Ia amat penting kerana dapat membantu badan kita menukar makanan menjadi tenaga. Untuk proses ini berlaku, badan kita memerlukan lebih tenaga. Sebiji telur mengandungi 15% daripada keperluan harian vitamin B2.

6. Kandungan kolestrol yang lebih baik

Umum tahu yang telur mengandungi kolestrol, tapi kita jangan ingat semua kolestrol adalah tidak baik untuk kita. Kolestrol daripada telur hanya menambahkan kadar kolestrol yang baik sahaja.

7. Perlindungan kepada otak

11 Khasiat Tentang Telur Ayam, Menjadikan Rambut Sihat & Kuat Salah Satunya!

IKLAN

Ramai yang tidak tahu tentang ini, tapi telur amat penting untuk otak kita. Choline yang terkandung di dalam telur bertanggungjawab dalam proses ini. Choline diperlukan untuk neurotransmitter (pemancaran neuro) dalam otak kita berfungsi dengan baik. Kekurangan nutrien ini boleh menyebabkan masalah saraf di dalam otak.

8. Badan mendapat asid amino

Badan kita mampu menghasilkan sehingga 11 asid amino yang diperlukan badan untuk berfungsi. Namun, badan kita masih perlukan lagi 9 asid amino, yang mana terkandung di dalam telur.

9. Mengurangkan tekanan dan kebimbangan

Jika badan anda tidak dibekalkan dengan asid amino yang terkandung di dalam telur, ia boleh memberi kesan kepada otak anda. Mengikut kajian pada 2004, mineral dan vitamin dalam telur boleh meningkatkan serotonin dalam badan, yang mana boleh mengurangkan tekanan dan juga rasa bimbang.

10. Tulang dan gigi yang lebih baik

11 Khasiat Tentang Telur Ayam, Menjadikan Rambut Sihat & Kuat Salah Satunya!

Vitamin D sangat penting untuk kesihatan tulang dan gigi kita. Vitamin D dalam telur membantu penyerapan kalsium, dan vitamin D juga baik untuk kesihatan hati.

11. Sistem imun yang lebih baik

Jika anda tidak mengamalkan makan telur dalam diet anda, anda perlu mulakan sekarang, kerana dengan pengambilan telur dapat memastikan badan anda tidak dijangkiti bakteria dan virus secara semulajadi. Makan telur yang bersaiz besar (saiz AA) kerana ia mengandungi hampir satu perempat kandungan selenium yang badan kita perlukan. Selenium adalah nutrien yang badan kita perlukan untuk memperbaiki daya tahan badan dan juga mengawal hormon tiroid.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI