Edisi kedua The Hot Wheels Legends Tour kini bakal kembali di Malaysia. Program meraikan pelbagai rekaan kereta ini diadakan dengan kerjasama Art of Speed Malaysia dan ia merupakan siri global pencarian kenderaan rekaan khas untuk dijadikan model sebenar kereta permainan Hot Wheels. Paling menarik, barisan panel jurinya terdiri daripada pereka global Hot Wheels dan disertai barisan juri tempatan.

Mereka telah memilih 12 rekaan terbaik (Top 12) daripada sejumlah 163 penyertaan di Malaysia. Pusingan pusingan akhir pertandingan ini bakal disiarkan secara pentriman secara langsung pada 17 Oktober 2021 (Ahad), pukul 8 malam.

Pada tahun ini, para peminat kereta rekaan khas Malaysia akan disertai kelompok peminat dari Amerika Syarikat (AS), Kanada, Australia dan New Zealand, sekali gus bersaing merebut gelaran juara. Siri Hot Wheels Legends Tour Malaysia tahun ini juga mencatatkan peningkataan penyertaan dua kali ganda berbanding tahun 2020.

12 Rekaan Ubah Suai Kereta Tempatan Bakal Berentap Di Separuh Akhir Hot Wheels Legends Tour

12 Rekaan Ubah Suai Kereta Tempatan Bakal Berentap Di Separuh Akhir Hot Wheels Legends Tour

Setiap penyertaan dinilai berdasarkan Ketulenan (Authenticity), tahap mirip rekaan memaparkan identiti semangat Hot Wheels; Kreativiti, daya tarik rekaan menonjol berbanding rekaan lain; dan Semangat Garaj (Garage Spirit), keupayaan pereka menyerlahkan ciri model sebagai kereta ‘buatan khas bukan dibeli.’

IKLAN

Pemenang siri Malaysia akan mewakili negara di peringkat antarabangsa dan bakal bersaing dengan para pemenang dari siri-siri Hot Wheels Legends Tour. Juara keseluruhan akan menyaksikan rekaannya diabadikan dalam Hot Wheels Garage of Legends sekali gus ditransformasi kepada kereta permainan 1:64 untuk dipasarkan serta memberi keseronokan kanak-kanak semua peringkat usia di seluruh dunia bermain.

12 Rekaan Ubah Suai Kereta Tempatan Bakal Berentap Di Separuh Akhir Hot Wheels Legends Tour 12 Rekaan Ubah Suai Kereta Tempatan Bakal Berentap Di Separuh Akhir Hot Wheels Legends Tour

Barisan juri pereka Hot Wheels terdiri daripada Brendon Vetuskey, ketua pereka model kereta permainan Monster Trucks dan Red Line Club; Manson Cheung, pereka model 3D Hot Wheels yang terkenal dengan ukiran seninya; dan Sam Kok, pereka Hot Wheels yang kini merupakan pemacu utama pereka pakej Mattel.

Panel juri tempatan pula terdiri daripada Christian Coujin, figura yang tidak asing dalam komuniti kerana koleksi kereta RWB miliknya dan peminat kenderaan buatan khas atau diubahsuai; Tengku Djan, pelumba drift profesional negara yang menyertai perlumbaan D1 Grand Prix; dan Azrina Jane Abdullah, pemandu lagak ngeri dengan bakat sebagai pelumba drift dan litar.

IKLAN

12 Rekaan Ubah Suai Kereta Tempatan Bakal Berentap Di Separuh Akhir Hot Wheels Legends Tour

Kesemua 12 finalis Malaysia menunjukkan kepelbagaian rekaan kereta berjenama dari pelbagai negara seperti Jepun, Jerman, Itali termasuklah jenama Malaysia. Finalis terdiri daripada:

Lee Ming Hui (Audi TT MK2), Sofyan Darmadi (1969 VW Beetle Vandetta), Norsayang bin Ngatiman (1968 Toyota Corolla KE10), Addison Victor Liew Kian Tek (1980 Mazda RX7 1st Gen Savanna Sa22C), Jeffrey Teoh (2008 Ferarri 430), Karrthikan Amerudalingam (1997 Proton Wira 1.5 GL), Abdul Wahab bin Bahari (1986 Daihatsu Mira Walkthrough Van), Elden Schrock (1987 Toyota Cressida), Mohd Iltizam bin Mohamad Sokri (1990 Toyota Estima TCR 21), Tham Kheng Ming (2002 Toyota MRS MR2 Spyder), Norman Ng (2014 Porsche Boxster 981), dan Kathires Thanabal (2012 Honda Accord).

IKLAN

Pusingan akhir akan bersiaran langsung dalam talian dari Muzium RWB, Johor Bahru yang dikurator oleh Christian Coujin. Muzium RWB merupakan satu bentuk keraian berkisar RAUH-Welt Begriff dan pengasasnya, Akira Nakai, serta diiktiraf oleh komuniti peminatnya sebagai sebuah pameran menakjubkan sekali gus membuktikan hobi ini amat mengujakan.

Bersempena sambutan Hot Wheels Legends Tour dan segalanya tentang budaya kereta, Hot Wheels telah melancarkan rekaan kolektibel menarik sebagai hadiah menerusi pembelian daripada rakan kerjasama runcit rasmi: Toys ‘R’ Us Malaysia [https://www.toysrus.com.my/hot-wheels/] dan Shopee Malaysia [https://shopee.com.my/hotwheels.os] untuk pembelian dalam talian. GWP boleh disusun / dicantum dan boleh dibeli selagi stok masih ada.

Oktober 2021
• BELI produk Hot Wheels RM50 ke atas, dapatkan Model Misteri Hot Wheels PERCUMA
• BELI produk Hot Wheels RM200 ke atas, dapatkan model edisi terhad Hot Wheels Nissan Laurel 2000 SGX PERCUMA

November 2021
• BELI produk Hot Wheels RM50 ke atas, dapatkan Model Misteri Hot Wheels PERCUMA
• BELI produk Hot Wheels RM200 ke atas, dapatkan model edisi terhad Hot Wheels ‘65 Volkswagen Fastback PERCUMA

Layari www.facebook.com/HotWheels untuk strim siaran langsung. Untuk maklumat lanjut berkenaan pertandingan ini, layari https://artofspeedmy.com/hot-wheels-legends-tour-2021/ atau www.facebook.com/ArtOFSpeedMY/.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI