Gunung yang dipaparkan dibawah bukan untuk dipanjat, tetapi untuk ditatapi keindahannya yang buatkan kita seolah-olah tak percaya ia wujud.

1. Gunung Pelangi, Zhangye Danxia, China


Terletak di Taman Geologi Danxia, gunung ini benar-benar kelihatan seperti sebuah lukisan di atas kanvas. Warna permukaan gunung yang kelihatan seperti warna pelangi ini terhasil disebabkan tekanan terhadap batu pasir dan garam mineral yang sudah berlaku sejak 24 juta tahun lalu. Memang epik!

2. Zhangjiajie Pillars, China

IKLAN

Zhangjiajie Pillars di Taman Negara Zhangjiajie menawarkan sejumlah 3,000 tiang yang kelihatan seperti dalam filem fantasi-terutamanya ketika berkabus. Pengarah filem, James Cameron menjadikan lokasi ini sebagai inspirasinya menghasilkan filem Avatar.

IKLAN

3. Chocolate Hills, Filipina

IKLAN

Terdapat lebih 1260 bukit berbentuk cokelat dalam kawasan seluas 50km persegi di Wilayah Bohol, Filipina. Kawasan gunung dan bukit ini mendapat namanya disebabkan pokok-pokok yang mengelilingi bukit-bukit ini bertukar kepada warna cokelat ketika musim kering yang menampakkan keseluruhan kawasan ini seperti bentuk cokelat ‘kisses.’