Menurut kajian saintfik , tidur meniarap (di atas perut) boleh menyebabkan tiga risiko kesihatan yang akan mendatangkan masalah lebih besar kepada kesejahteraan diri jika si pelaku tidak berhenti mengamalkan cara tidur sebegitu.

Menurut padangan Islam pula , Allah s.w.t sama sekali melarang kita untuk tidur dalam posisi meniarap dan ia jatuh pada hukum Makruh kerana menyerupai posisi tidurnya penghuni neraka.

Sememangnya tidur meniarap akan buat seseorang berasa selesa bahkan dapat membantu orang yang berdengkur tidur dengan lebih senyap namun hakikatnya ia akan mendatangkan beberapa risiko lain termasuklah:

3 Kesan Buruk Yang Kamu Perlu Ambil Tahu Jika  Suka Tidur Meniarap, No 2 Tu Yang Paling Bahaya!

1. Sakit Belakang/Masalah Tulang Belakang

Kebanyakan orang yang tidur meniarap berisiko tinggi untuk mendapat sakit belakang dan leher. Menurut pakar, tidur secara meniarap akan meletakkan tekanan yang banyak pada bahagian belakang badan dan tulang belakang. Ini kerana berat badan seseorang tertumpu pada bahagian tengah tubuh. Oleh itu, agak sukar tulang belakang untuk berada pada posisinya dan kemungkinan teralih ketika tidur.

Tekanan pada tulang belakang juga akan melemahkan badan di mana, apabila keadaan tulang belakang terjejas, kesakitan itu akan berkangkit ke bahagaian tubuh yang lain kerana tulang belakang merupakan saluran kepada sambungan saraf-saraf dalam badan seseorang.

Antara simptom awalnya adalah seperti kebas-kebas.

IKLAN

Sakit Leher

Tidur dalam keadaan meniarap akan memaksa seseorang untuk memalingkan wajahnya agar boleh bernafas ketika sedang lena. Cara itu sebenarnya akan memberi tekanan kepada urat leher (seolah anda memulas tulang tengkuk) dan dalam masa yang sama menjejaskan struktur tulang belakang. Pada awalnya mungkin anda tidak akan terasa kesakitannya namun, hari demi hari jika terus dilakukan, ia akan menyebabkan sakit leher yang kritikal.

3 Kesan Buruk Yang Kamu Perlu Ambil Tahu Jika  Suka Tidur Meniarap, No 2 Tu Yang Paling Bahaya!

Jaga-jaga supaya tidak diserang Herniated Disk!

IKLAN

Herniated Disk berlaku apabila lapisan kusyen tulang yang memelihara tulang daripada bergesel antara satu sama lain tersepit dan terkeluar daripada landasannya menyebabkan saraf terasa sakit disebabkan penolakan kusyen yang tersepit itu tadi.

3 Kesan Buruk Yang Kamu Perlu Ambil Tahu Jika  Suka Tidur Meniarap, No 2 Tu Yang Paling Bahaya!

2. Jejaskan Jantung & Kesihatan Otak

Tidur meniarap jejaskan kesihatan jantung dan otak kerana oksigen kurang sampai kepada kedua-dua bahagian organ tersebut.

IKLAN

3 Kesan Buruk Yang Kamu Perlu Ambil Tahu Jika  Suka Tidur Meniarap, No 2 Tu Yang Paling Bahaya!

3. Menghadkan Pergerakan Janin

Apabila anda berbadan dua, sudah pasti si ibu harus peka untuk mendapatkan waktu tidur yang cukup agar janin boleh membesar dengan sempurna. Tidur secara meniarap ketika hamil adalah tidak membahayakan bayi atau ibu namun, berat yang semakin bertambah pada bahagian perut sedikit sebanyak memberi efek pada stuktur tulang belakang si ibu.

Bahkan janin atau bayi dalam perut jika akan berada dalam kedudukan yang lebih selesa jika ibunya tidak tidur meniarap.

Alternatif tilam berlubang untuk para ibu hamil yang selesa tidur meniarap. Sumber: AwesomeJelly.com

Kajian perubatan yang dilakukan sekitar 2012 mendapati, ibu mengandung yang tidur secara mengereng ke sisi sebelah kiri akan meningkatkan pengaliran darah baik yang menyalurkan oksigen secukupnya kepada bayi.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI