Tidak dinafikan nak menghilangkan parut jerawat yang bertompok hitam atau kemerahan bukannya perkara mudah. Jika tidak kena dengan produk yang sesuai, kesan parut jerawat akan bertambah parah.

Malah kesan parut jerawat juga boleh menghilangkan keyakinan diri, apatah lagi jika parut jerawat ini bertompok-tompok seolah-olah anda tidak tahu menjaga kulit wajah.

Jika anda berdepan dengan masalah parut jerawat, PharmaCare Online Store ada penyelesaiannya dengan memperkenalkan empat jenis ubat yang boleh membantu menghilangkan parut jerawat.

Dengan perkongsian ini, semoga masalah parut jerawat anda dapat dipulihkan dengan sebaiknya. Selamat mencuba!

BACA: Lepas Guna Produk Ini 2 Kali Seminggu, Blackhead & Parut Jerawat Hilang. Kulit Pun Makin Glowing!

4 JENIS UBAT UNTUK HILANGKAN PARUT JERAWAT

Jika anda tercari-cari ubat untuk hilangkan atau pudarkan parut bekas jerawat. Ini 4 jenis ubat untuk parut jerawat yang boleh anda cuba.

Selepas masalah jerawat hilang, kini masalah parut bekas jerawat pulak yang tinggal. Ada beberapa jenis parut bekas jerawat yang ada, ada jenis Depressed Scar, Rolling Scar, Boxcar Scars, Ice picks scar dan beberapa jenis ini.

Parut bekas jerawat ini lebih awal dirawat lebih mudah untuk ia hilang atau pudar, tetapi jika parut telah terlalu lama ia mungkin menjadi parut kekal yang sukar untuk diperbaiki.

Ini 4 jenis ubat untuk parut jerawat yang utama dan telah diuji secara klinikal:

1. HIRUSCAR POST ACNE

Hiruscar Post Acne ini diformulasikan khas untuk kegunaan setiap hari untuk merawat bekas jerawat ataupun parut bekas jerawat.

Hiruscar ini berbentuk gel yang mudah dan cepat diserap oleh kulit.

Hasil daripada kajian yang dijalankan di Australia ke atas 31 orang wanita berumur 20-45 tahun mendapati 97% berpuashati menggunakannya dan 90% mendapati perubahan positif pada parut jerawat mereka selepas menggunakan Hiruscar selama 2 minggu.

IKLAN

Hiruscar Post Acne ni dihasilkan oleh Medinova AG Switzerland dapat memperbaiki parut ‘depressed scar’ yang disebabkan oleh jerawat dan mencerahkan tompok-tompok hitam bekas jerawat.

Gel ini bertindak melalui 3 cara iaitu:
1. Mencerahkan tompok hitam dan tanda bekas jerawat.
2. Melembutan dan menghaluskan permukaan bekas parut jerawat.
3. Menjadikan kulit lebih sihat dan tidak mudah dijangkiti jerawat semula.

Kandungan bahan aktif utama dalam Hiruscar Post Acne Gel ini adalah Allium Cepa Bulb Extract.

Macam mana cara penggunaannya? Berapa lama nak pakai?

Untuk kesan dan hasil terbaik, disarankan anda gunakan Hiruscar Post Acne Gel ini sebanyak 2-3 kali sehari sekurang-kurangkan 2 minggu hingga 2 bulan untuk hasil yang terbaik.

PERHATIAN!! Jangan sapukan Hiruscar Post Acne pada luka terbuka atau jerawat yang masuh belum sembuh.

2. DERMATIX

Pasti anda pernah tengok kan iklan DERMATIX di TV?

DERMATIX GEL ini juga diuji secara klinikal berkesan untuk memperbaiki, melembutkan, meratakan parut, melegakan gatal dan juga mencerahkan tompok hitam yang disebabkan oleh parut.

Tetapi Dermatix Gel ini tidak sesuai untuk parut jenis ‘Depressed Scar’ yang disebabkan oleh jerawat atau chicken pox.

IKLAN

Berapa lama anda perlu gunakan Dermatix untuk kesan yang terbaik?

Untuk kesan postifi yang terbaik, anda boleh mula gunakan Dermatix Gel pada parut yang baru (sehingga parut lepas 3 bulan), sebaik sahaja luka ataupun jerawat telah sembuh dan tertutup.

Kesan positif boleh dilihat selepas 12 minggu penggunaannya secara berterus.

5 tips untuk guna Dermatix Gel

1. Sapu sedikit gel sahaja cukup untuk lapisan nipis atas parut. Sapu telalu banyak gel hanya membazir dan ambil masa untuk kering.
2. Satu tube 15 g boleh digunakan untuk 2 bulan.
3. Sebelum gunakan Dermatix, ukur atau ambil gambar parut anda dulu. Supaya senang anda bandingkan perkembangannya nanti.
4. Jangan biarkan parut anda terdedah kepada suhu yang terlalu panas dan cahaya matahari yang terik.
5. Jangan gunakan Dermatix pada luka yang belum sembuh.

BACA: Gosok Kulit Pisang Pada Wajah, Rahsia Lelaki Ini Pudarkan Parut Jerawat & Bersihkan Kulit!

3. MEDERMA

MEDERMA Proactive Gel merupakan satu lagi ubat untuk merawat parut yang utama di pasaran. Gel ini dikeluarkan oleh syarikat Merz Pharma dari Jerman.

Tiga kandungan utama Mederma yang berfungsi untuk memperbaiki parut adalah Cepalin, Allantoin dan Aloe Vera.

Cepalin telah dibuktikan mempunyai sifat anti-radang dan membantu untuk melembutkan tisu parut. Allantoin pula mempercepatkan proses penyembuhan, mengurangkan rasa gatal dan meratakan kulit. Aloe Vera mempunyai sifat melembabkan, menyejukkan dan meningkatkan proses pembaharuan kulit,

IKLAN

Berapa lama anda perlu gunakan Mederma?

Anda disyorkan menggunakan Gel Mederma ini sekurang-kurangnya 2 kali sehari selama 8 minggu hingga 3-6 bulan untuk kesan yang terbaik.

4. BIO-OIL

Bio-Oil pula agak berbeza daripada ubat merawat parut yang lain seperti Hiruscar, Dermatix dan Mederma yang diformulasikan dalam bentuk Gel.

Bio-Oil diformulasikan untuk memperbaiki parut, meregangkan kulit, memperbaiki warna kulit yang tidak sekata dan melembabkan kulit yang kering. Kandungan bahan aktif utamanya adalah Vitamin A, Vitamin E, minyak Kalendula, Lavendar, Rosemary dan Kamomil.

Bio-Oil perlu disapu pada parut 2 kali sehari, urut dengan hujung jari dengan pergerakan membulat sehingga ia diserap sepenuhnya. Gunakan minimum selama 3 bulan dan jangan sapu pada luka yang masih belum sempuh.

Bio-Oil ini khusus untuk penjagaan kulit bukan diformulasikan khas untuk parut jerawat tetapi tetap boleh digunakan untuk memperbaiki parut bekas jerawat sama ada baru ataupun lama.

Bio-Oil ini boleh didapati dalam botol 60ml, 125ml dan 200ml.

BACA: Selain Pudarkan Parut Jerawat, Makanan ‘Superpower’ Ini Boleh Buat Kulit Flawless & Maintain Kacak!

KONGSIKAN INFO INI

Anda boleh kongsikan info ini dengan kawan-kawan ataupun ahli keluarga anda yang mempunyai masalah parut jerawat yang sukar dihilangkan.

Recommended by,

Rahman Baco, Pharmacist
www.fb.com/rahmanbaco.rx