Push up merupakan senaman yang sangat popular di kalangan lelaki. Tapi ada masanya ia juga boleh sebabkan kecederaan yang berat.

Mengapa?

Ia berlaku kerana menggunakan teknik yang salah dan semberono tanpa sebarang tunjuk ajar yang betul.

Sejak dari dulu sampai sekarang, push up merupakan antara teknik senaman yang sangat popular. Ia dilakukan oleh semua pengamal senaman tidak kiralah sama ada untuk membina tubuh, atlet, ahli beruniform atau kegiatan jasmani pelajar sekolah.

Namun sehingga kini masih ramai yang tidak menggunakan teknik yang betul semasa melakukan push up.

Melakukan push up dengan teknik yang salah akan membuatkan aktiviti senaman anda tidak mendapat hasil yang baik dan efektif. Malah ia boleh mengakibatkan kecederaan serius seperti kecederaan oto, ligamen dan patah tulang.

IKLAN

Jadi apakah kesalahan yang sering dilakukan oleh ramai orang ketika melakukan push up?

Jarak tangan terlalu lebar

4 Teknik Salah Boleh Sebabkan Kecederaan Berat Ketika Senaman Push Up

Ini antara teknik yang salah! Banyak sumber mengatakan jarak kedudukan tangan semasa melakukan push up boleh mempengaruhi kesannya. Jarak tangan yang sempit (narrow grip push up/diamond push up) akan lebih menekankan kontraksi otot tricep dan jarak tangan yang lebar pula lebih menekankan kontraksi otot dada.

Akan tetapi jika jarak tangan yang terlalu lebar ia akan membahayakan anda karena terasa sangat berat lalu boleh sebabkan kecederaan.

IKLAN

Siku dibuka terlalu lebar

4 Teknik Salah Boleh Sebabkan Kecederaan Berat Ketika Senaman Push Up

Semasa melakukan push up anda tak perlu membuka siku terlalu lebar. Senaman push up yang baik boleh diamati dari atas maka dan badan anda akan terlihat seperti anak panah. Dengan kata lain siku akan membentuk sudut 30 darjah terhadap tubuh.

BACA: Tip Lakukan Push Up Dengan Sempurna Agar Anda Dapat Hasil Maksima

IKLAN

Tidak melakukan secara penuh

4 Teknik Salah Boleh Sebabkan Kecederaan Berat Ketika Senaman Push Up

Corak gerakan push up yang sebetulnya ialah dilakukan secara penuh atau one full repetition. One full repetition bermula dari bawah pada saat siku menekuk dan dada hampir menyentuh tanah.

Seterusnya angkat badan anda ke siku lurus. Ramai yang lakukan dengan hanya mengangkat tubuh sehingga siku tidak sampai lurus. Dan bila menurunkan tubuh pun banyak yang tak sampai ke bawah.

Bentuk badan salah

4 Teknik Salah Boleh Sebabkan Kecederaan Berat Ketika Senaman Push Up

Ketika melakukan push up tubuh anda harus lurus dan tidak boleh menekuk. Kebanyakan orang melakukan push up dengan badan mereka tidak ikut turun mengikuti kepala mereka sehingga yang terlihat naik turun hanya kepala saja dan terlihat seperti push up lumba-lumba.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI