Maskulin kini berada di dalam aplikasi   
Maskulin kini berada di dalam aplikasi   
Home Kesihatan 5 Cara Membakar Kalori Apabila Anda Tidak Mempunyai Masa Untuk Ke Gym

5 Cara Membakar Kalori Apabila Anda Tidak Mempunyai Masa Untuk Ke Gym

Pernah tak anda berhadapan dengan situasi di mana anda malas untuk ke gym tapi anda perlu gagahkan diri kerana badan anda mula besar dan tidak mula sakit-sakit. Tapi dalam pada masa yang sama, anda tidak punya waktu kerana terlalu banyak dokumen yang terpaksa anda selesaikan di pejabat. Ataupun anda terpaksa pulang ke rumah kerana anda perlu meneman isteri anda ke pasar raya untuk membeli barang dapur. Namun ia tidak bermakna anda tidak boleh bersenam. Mungkin anda boleh buat beberapa perkara ini yang bertindak seperti gym untuk menurunkan berat badan.

 

Cuba Band Paha

5 Cara Membakar Kalori Apabila Anda Tidak Mempunyai Masa Untuk Ke Gym

Sekiranya anda tidak menggunakan majoriti pergerakkan pada kaki anda, jangan biarkan duduk di dalam pejabat menghalang anda daripada berat anda kekal atau turun. Anda masih boleh bersenam, dan anda tidak perlu menggunakan pergerakkan yang berlebihan untuk melakukannya. Hanya gunakan getah paha semasa anda berada di hadapan komputer anda. Cipta masa ketika anda berhadapan dengan PC anda dan lakukan senaman kaki dengan menggunakan getah peha ini. Akan tetapi, melakukan senaman tanpa makan secara sihat juga tidak membolehkan anda kurus. Jangan pula mengunyah sambil bersenam di hadapan pc anda itu.

 

Senaman Cinta di atas katil

IKLAN

5 Cara Membakar Kalori Apabila Anda Tidak Mempunyai Masa Untuk Ke Gym

Senaman ini hanya boleh diaplikasi pada mereka yang sudah mendirikan rumah tangga. Tahukah anda, bahawa bersama pasangan anda juga merupakan senaman ringan. Menariknya senaman ini adalah, anda berasa puas dengan pasangan anda. Jadi, kepuasan batin pun anda dapat, fizikal anda pun akan merubah hari demi hari. Menurut penyelidik University of Montreal, wanita membakar 69 kalori secara purata, manakala lelaki membakar 100. Anda mungkin tidak memerlukan alasan untuk sibuk di bilik tidur. Dua dalam satu anda akan dapat. Jadi nikmatilah.

 

Makan di Rumah

IKLAN

5 Cara Membakar Kalori Apabila Anda Tidak Mempunyai Masa Untuk Ke Gym

Apabila anda hanya bermain gym selama satu jam dengan melakukan latihan berat, pasti selepas bersenam anda dan rakan-rakan akan ke kedai mamak untuk menikmati secawan teh tarik. Anda juga tahu, kalori yang anda masukkan selepas anda bersenam tidak setara dengan apa yang anda buang ketika di gym. Ini menyebabkan anda tidak dapat pergi jauh dengan badan anda. Sentiasa bawa bekal ke mana-mana sahaja ataupun makan kenyang-kenyang sebelum anda ke gym. Malah, kajian dalam Journal of the American Academy of Nutrition and Dietetics menunjukkan bahawa makanan purata adalah 1,205 kalori setiap seorang. Jadi luangkan masa di dapur kerana anda tahu apa yang anda letak dalam makanan anda. Jadi misi anda tidak akan tersasar.

 

Tukar rutin anda ke pejabat

IKLAN

5 Cara Membakar Kalori Apabila Anda Tidak Mempunyai Masa Untuk Ke Gym

Dengan cara berjalan sebenarnya dapat mengurangkan kalori harian anda. Jadi, selain daripada pergi ke pejabat dengan menaiki kenderaan sendiri, apa kata kalau anda naik pengangkutan awam ke pejabat. Naik kereta api seperti LRT dan MRT ke pejabat bukan saja dapat membakar kalori kerana berjalan, malah dapat menjimatkan masa dan wang anda. Jika ia sukar kerana pejabat anda jauh dari stesyen pengangkutan awam, letakkan kereta anda beberapa blok jauh dari pejabat anda dan apabila anda tiba di tempat kerja, gunakan tangga daripada menaiki lif.

 

Tidur

5 Cara Membakar Kalori Apabila Anda Tidak Mempunyai Masa Untuk Ke Gym

Saya tidak tahu anda, tapi saya gemar tidur. Ia adalah satu cabang untuk menurunkan berat badan. Tidak mendapat tidur secukupnya juga membolehkan berat badan anda naik dan tidak turun. Jadi, bila sampai masanya untuk tidur, jangan tahan mata anda. Senam secara berlebihan tanpa tidur yang cukup juga tidak membolehkan berat badan anda turun.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI