Perut buncit memang benda yang ingin dielakkan bukan sahaja lelaki tetapi juga wanita. Bila tengok perut mula berlemak, mulalah anda mencari pelbagai tip untuk mengurangkan perut buncit. Bimbang takut ada yang menegur perut anda ke hadapan.

Beruntunglah jika anda menjadi lelaki yang perutnya belum buncit dan masih rata. Jadi sebelum perut rata anda itu mulai buncit sedikit demi sedikit dan masalah ini menghantui hidup anda di kemudian hari, pastikan anda tahu dan ikuti 5 rahsia ini. Percayalah! Kalau anda ikut, pasti perut susah nak buncit.

1. Elak ambil minuman berkarbonat

5 Rahsia Berkesan Ini Kalau Ikut Pasti Perut Susah Nak Buncit

Maaf ya buat pencinta minuman berkarbonat, pengambila minuman berkarbonat yang banyak mungkin boleh menjadi antara punca utama perut anda buncit. Minuman tersebut memang sedap untuk hilangkan dahaga, tetapi anda juga telah “menelan” buih karbon dioksida. Udara tambahan itu berada di dalam perut anda yang mana ia boleh menyebabkan masalah perut buncit yang serius.

Punca utama perut buncit adalah kandungan gas. Sebenarnya, terdapat juga gas yang dihasilkan dalam badan kita. Karbon dioksida merupakan pantang utama untuk mendapatkan perut yang kempis. Jika anda menghadapi masalah perut buncit dan gassiness, berhentilah mengambil minuman berkarbonat dan lihatlah perubahan yang akan anda rasai.

Selain itu, minuman berkarbonat juga akan menyebabkan seribu satu kesan negatif terhadap kesihatan anda, seperti penambahan berat badan yang tidak diinginkan dan penyakit jantung. Jadi, lebih baik anda berhenti mengambilnya sekarang.

2. Lelaki perlu makan dalam kuantiti yang sedikit setiap hari

5 Rahsia Berkesan Ini Kalau Ikut Pasti Perut Susah Nak Buncit

IKLAN

Rasa buncit dan berasa seperti disumbat dengan makanan yang banyak adalah satu perasaan yang sama. Namun, ia normal untuk anda berasa tidak selesa selepas makan hidangan yang besar. Jadi, apa yang anda boleh lakukan?

Kurangkan makan adalah permulaannya, tetapi anda tidak mahu berlapar bukan? Itulah sebabnya ia sangat membantu anda, bukan sahaja makan makanan dalam kuantiti yang lebih kecil, tetapi makan dengan lebih kerap.

Contohnya, jika anda makan tiga hingga lima kali sehari tetapi masih makan sekitar jumlah yang sama iaitu kuantiti yang sedikit, anda akan berasa lebih selesa selepas makan setiap hidangan. Ini kerana anda tidak perlu untuk mencerna terlalu banyak makanan pada satu masa.

3. Tidak melakukan senaman sejurus selepas makan

5 Rahsia Berkesan Ini Kalau Ikut Pasti Perut Susah Nak Buncit

IKLAN

Menjadi sangat aktif selepas makan boleh menggagalkan dan menjadikan proses penghadaman anda ‘kucar-kacir’, yang mana ia boleh membawa kepada rasa tidak selesa dan mungkin juga pitam.

Pernah anda alami, berlari selepas makan dan akhirnya anda rasa loya dan mahu muntah? Ini kerana badan anda dijadikan untuk berehat atau bekerja, bukan kedua-duanya pada masa yang sama. Berehat penting untuk penghadaman kerja bagi aktiviti fizikal.

Apabila badan sedang cuba untuk menghadam makanan tetapi tiba-tiba anda merubah ke dalam “mood kerja” dengan berjalan atau bersenam, anda akan menghadapi masalah dengan proses penghadaman. Ini sekali gus membuatkan perut tidak selesa, selain mengurangkan keupayaan anda untuk bekerja dengan berkesan.

4. Berhati-hati dengan “sugar free” pada label

5 Rahsia Berkesan Ini Kalau Ikut Pasti Perut Susah Nak Buncit

IKLAN

Walaupun mengambil terlalu banyak gula boleh memberi kesan buruk untuk anda, apa yang syarikat pengeluaran makanan gunakan untuk menggantikan gula kadang-kadang boleh menjadi lebih teruk.

Periksa label pemakanan yang bertanda “sugar free“ dan kenal pasti sugar alcohols seperti xylitol, mannitol, sorbitol dan erythritol.

Ini semua dikenali sebagai penyebab masalah penghadaman, jadi cuba elakkannya jika anda mempunyai masalah dengan kandungan gas dalam badan dan perut buncit.

5. Lebihkan makan dengan kandungan fiber

5 Rahsia Berkesan Ini Kalau Ikut Pasti Perut Susah Nak Buncit

Kembung dan gassiness boleh menyebabkan sembelit. Ia adalah masalah penghadaman yang biasa. Kebanyakan cadangan mengatakan, makan lebih banyak serat untuk menyelesaikannya kerana serat membantu makanan bergerak melalui sistem pencernaan, sekali gus melegakan sembelit.

Serat larut adalah taruhan terbaik kerana ia adalah jenis serat yang mana badan mudah untuk menyerap. Serat juga mampu mengekalkan air (dengan cara yang baik), membantu mengurangkan dan melegakan cirit-birit (satu lagi penyumbang kepada gassiness dan rasa tidak selesa).

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI