Sesiapa yang dilahirkan dengan anugerah wajah yang kacak dan tampan mungkin tak berdepan sangat dengan masalah penjagaan wajah.

Bagi mereka cukup sekadar menjaga kebersihan diri dengan mandi sekurang-kurangnya 2 kali sehari.

Tapi bagaimana dengan orang yang wajahnya biasa-biasa sahaja tapi punya potensi untuk lebih menyerlah?

Bayangkan seharian anda sibuk dengan pelbagai tugasan kerja. Keluar pagi pulang senja. Andakah mandi sahaja sudah cukup untuk mejaga kesihatan kulit wajah?

Tahukah betapa berminyaknya kulit muka anda selepas sehari terdedah dengan pelbagai kondisi sekeliling?

Anda seharusnya tahu bahawa kotoran yang melekat pada wajah itu jika tak dibersihkan sebelum tidur boleh menyebabkan masalah kulit wajah.

Inilah antara punca mengapa jerawat dan pelbagai kondisi masalah kulit wajah berlaku. Bayangkan senario seperti ini. Anda keluar bersama rakan-rakan lepak di kedai mamak menikmati teh tarik. Atau bermain futsal sampai satu badan berpeluh.

IKLAN

Jadi semestinya anda perlu mencuci wajah anda seselum tidur, bukan?

BERSIHKAN WAJAH

5 Rutin Penjagaan Wajah Lelaki Agar Penampilan Lebih Tampan & Menarik

Tanpa sedar anda kerap kali atau sepanjang hari menyentuh kulit wajah. Ia membuatkan wajah anda salah satu bahagian yang paling kotor. Ia sangat penting untuk membersihkan wajah anda untuk mengelak penyebaran bakteria penyebab jerawat yang boleh memburukkan lagi cela pada keseluruhan wajah.

HALANG BAKTERIA

5 Rutin Penjagaan Wajah Lelaki Agar Penampilan Lebih Tampan & Menarik

IKLAN

Mencuci wajah anda pada waktu malam akan mengurangkan penghasilan minyak dan menghalang penyebaran bakteria ke dalam liang-liang kulit yang boleh menyebabkan jerawat. Ini bermakna, anda boleh hindar munculnya jerawat di wajah!

BACA: Dari Muka Berjerawat Teruk, Lelaki Kongsi Cara Dia Pulihkan Wajah Dengan Produk Ini!

PROSES BAIK PULIH

5 Rutin Penjagaan Wajah Lelaki Agar Penampilan Lebih Tampan & Menarik

Pada waktu malam iaitu ketika tidur, kulit wajah akan melakukan proses pembaik pulih dengan sendirinya. Jadi, adalah penting untuk wajah anda bersih agar kulit boleh bernafas membentuk tisu-tisu baru.

IKLAN

BANTU REGENERASI

5 Rutin Penjagaan Wajah Lelaki Agar Penampilan Lebih Tampan & Menarik

Ketika tidur akan berlaku proses ‘regenerasi’ pada kulit wajah. Untuk kesan anti-penuaan terbaik, cuci wajah anda dengan pencuci lembut bebas sulfat atau gel pembersih AHA/BHA dan gunakan serum atau pelembap berprestasi tinggi.

KEKALKAN KELEMBAPAN

5 Rutin Penjagaan Wajah Lelaki Agar Penampilan Lebih Tampan & Menarik

Ia juga bertujuan untuk mengekalkan lembapan kulit wajah. Jadi, cuci wajah anda dan kemudian sapukan pelembap sebelum tidur untuk memastikan kulit sentiasa lembat dan hidrat.

Tip MASKULIN:

Jika anda rasa terlalu penat letih untuk cuci wajah setiap malams ebelum tidur, anda boleh lakukannya lebih awal sekitar jam 7 hingga 8 malam. Lebih baik daripada langsung tidak buat langsung.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI