5 Reasons You Should Cook Your Own Food

“Saya takde masa”, “Mahal lah nak beli barang mentah”,”Tak tahu nak masak”, ataupun “Makan luar kan lebih cepat dan senang?” Ini antara alasan yang diberikan kepada mereka yang kerap makan di luar. So adakah alasan ini boleh diterima?

TIDAK! Baca dan faham kan kenapa korang kena masak makanan sendiri.

 

YOU are in control.

 

Quest Cooking Photo

Pertama sekali, bila kamu memasak makanan sendiri, kamu berada dalam keadaan yang dikawal. Kawal dari segi apa? Mungkin ramai yang tahu senario bila kita makan di luar terutamanya “Ish, ni macam terlebih minyak ni”, “Alamak tak cukup masak lagi lah”, ataupun tak kurang juga “Apehal terlebih masin pulak ni?” dan “Air ni manis gila weyh!”. Sebenarnya perkara-perkara ini secara tidak langsung menjejaskan tahap kesihatan badan kamu. Terlebih minyak, gula dan garam akan mengakibatkan tubuh kamu berada dalam zon bahaya. Lagipun sekarang ni, mana ada harga makanan yang murah? So, jelas kan? Kebaikan masak sendiri bukan sahaja boleh mengawal tahap pengambilan gula, garam ataupun kolestrol kamu, malah boleh mengawal kos perbelanjaan kamu juga!

NO junk – you know what you’re eating!

 

corydoctorow

Pernah dengar hydrogenated oils, titanium dioxide, artificial coloring, monosodium glutamate, artificial sweeteners, sodium nitrate and nitrite, butylated hydroxyanisole (BHA), butylated hydrozyttoluene (BHT) ? Ataupun kata lain MSG? Ini adalah bahan yang ditambah ke dalam makanan kamu apabila kamu makan di luar!

Ya! Mungkin bahan-bahan ini dibenarkan untuk ditambah kedalam menu makanan kamu, tapi adakah kamu benar-benar ingin mengambilnya? Semua pasti sedia maklum tentang keburukan bahan tambahan ini. Satunya, membuatkan kamu lebih cepat gemuk, kedua, ia juga memberi toksik kepada saraf anda, dan tahu apa paling teruk?! Ia adalah punca kepada penyakit kanser. Korang kan pernah dengar “MSG adalah pembunuh senyap”? Jadi kenapa masih memilih untuk makan di luar? 

Makanan tidak sihat seperti junk food adalah perosak utama tubuh kamu. Apa yang diperkatakan seperti “you are what you eat” itu benar belaka! Jadi makanlah makanan yang sihat. Tidak salahkan meluangkan masa selama 15 hingga ke 30 minit untuk menyediakan satu menu sihat? Kesannya sangat bagus untuk masa yang panjang. So, rajin-rajinlah masak sendiri ya!

IKLAN

It can save money… and time.

 

Seperti yang diperkatakan tadi, masak sendiri secara tidak langsung boleh mengawal kos perbelanjaan kamu. Hari ini, semua benda mahal. Apatah lagi kalau makan di luar. Itu belum lagi pada kamu yang seleranya besar dan ingin makan di tempat-tempat mewah dan sedap. Bila akhir bulan terlopong kehabisan duit. Nah! Masak sendiri bisa membantu kamu!

Bukankah lebih bagus jika kamu sendiri memilih barangan produk yang ingin kamu gunakan. Jika kamu beli barangan mentah sendiri, kamu bisa menggunakannya untuk masa yang lama. Sesuai bagi kamu yang ingin mengurangkan perbelanjaan, maka gunalah peluang ini sebijak mungkin. Tak percaya? Ha! Buatlah perbandingan perbelanjaan diantara makan luar atau masak sendiri selama sebulan! Pasti banyak bezanya.

Tambahan pula, bukan hanya mengurangkan kos, malah ia mempercepatkan masa dan memudahkan. Siapa kata memasak itu perkara yang sukar untuk dilakukan? Ok, fine! Maybe memasak sendiri tidak secepat drive-thru, convenient stop mahupun food truck. Tetapi ia lebih sihat berbanding segala jenis macam makanan ringan ini! Jika kamu bijak menguruskan masa dan tahu apa bahan-bahan yang harus dimasak, ia akan jadi mudah. Petik jari sahaja! Nak tahu satu tip dari kami untuk memudahkan jadual harian kamu? Masak dengan kuantiti yang besar/banyak contohnya seperti salad, dan simpan di dalam peti sejuk. Selain itu, kamu bisa menjadualkan resipi ramuan mengikut hari. Jadi, jika sudah sampai harinya, kamu hanya perlu menggoreng atau membakarnya sahaja. Sihat dan mudah! Lebih cepat dari drive-thru okay!

IKLAN

You control your portions!

Jika kamu seorang yang sedang berdiet dan ingin kan pelan diet kamu berkesan, jadi masak sendiri di rumah adalah pilihan yang bijak! Kenapa?

Jika kamu makan makanan yang kamu sediakan di rumah, ia secara tidak langsung boleh mengawal kuantiti makanan yang kamu ambil. Simple! If you are looking to eat less, try making a bit less food! 

Selalunya jika di kedai luar, sering kali mereka berikan kuantiti yang besar. Apatah lagi jika mereka masukkan bahan tambahan MSG, kamu sendiri tahu apa yang bakal terjadi bukan?

Cooking is (still) a survival skill.

 

IKLAN

Mudah sahaja. Skill memasak itu wajib diketahui oleh semua orang kerana ia nya adalah primal dan essential untuk survive dalam kehidupan hari ini. Hari ini rata-rata lelaki masih single walaupun sudah berusia lewat 30-an. Jadi apakah alasan kamu untuk tidak memasak di rumah dan mengatakan “Tak Tahu” bila disuruh untuk memasak? Come on! Kajian mengatakan lelaki yang pandai masak lebih kelihatan seksi dan menarik.

Bercakap mengenai seksi dan menawan, tidakah kamu terfikir jika kamu mempunyai pasangan nanti, akan lebih bahagia jika dapat masak bersama? Pasti pasangan  kamu akan berasa lebih dihargai. BUkan hanya pasangan, malah orang-orang yang kamu sayangi.

Jadi memasak itu tidak perlu disuruh, malah ia adalah kewajipan untuk kita semua ketahui skill memasak. Tidak perlu risau tentang cara-cara mahupun proses untuk membuat mee,kek ataupun sebaliknya. Kini sudah tersedia buku masakan dan paling mudah, video-video tentang cara memasak di youtube contohnya!

Jadi, apa tunggu lagi? Hidupkan gas, panaskan minyak, potongkan bawang dan bersedia untuk menumis!