Lelaki dan video games memang susah nak dipisahkan. Rasanya, seperti tidak sah jika seorang lelaki itu tidak bermain video games. Terdapat bermacam-macam jenis video games yang suka dimainkan oleh lelaki. Antara yang popular adalah seperti FIFA, Need For Speed, Counter Strike, DOTA dan lain-lain lagi.

Agak-agaknya, mengapa kaum adam ini suka sangat bermain video games? Apakah yang telah menyebabkan mereka begitu seronok bermain video games ini berjam-jam lamanya? Mari kami kongsikan 5 sebab mengapa lelaki suka bermain video games.

1. Menghilangkan tekanan

5 Sebab Kenapa Lelaki Suka Main Video Games Sehingga Berjam Lamanya, Salah Satunya Hilangkan Tekanan

Antara sebab yang popular mengapa lelaki bermain video games, ialah untuk menghilangkan tekanan atau release tension. Setelah seharian penat bekerja, dengan pelbagai tugasan yang perlu diselesaikan, maka tekanan kerja dapat dilepaskan apabila bermain video games. Hiburan-hiburan yang wujud dalam setiap video games dapat mengembalikan keceriaan dan keseronokan kepada kaum lelaki yang akhirnya membantu menghilangkan tekanan.

2. Meningkatkan keyakinan diri

5 Sebab Kenapa Lelaki Suka Main Video Games Sehingga Berjam Lamanya, Salah Satunya Hilangkan Tekanan

IKLAN

Video games turut membantu meningkatkan keyakinan diri seseorang. Terutama sekali games yang berunsurkan strategi ataupun penyelesaian masalah. Apabila sesuatu masalah di dalam games dapat diselesaikan menggunakan kepintaran pemain, di situ ia mampu menambah keyakinan dalam diri pemain. Selain itu, keyakinan juga boleh bertambah apabila bermain video games secara multiplayer di mana kita mampu mengalahkan pemain-pemain video games yang lain.

3. Sebagai hobi

5 Sebab Kenapa Lelaki Suka Main Video Games Sehingga Berjam Lamanya, Salah Satunya Hilangkan Tekanan

IKLAN

Bermain video games juga sebenarnya adalah hobi bagi sesetengah lelaki. Ini adalah cara mereka meluangkan masa yang terluang, ia hobi yang sama seperti memasak, membaca buku, mengumpul setem, cuma bermain video games ini adalah hobi yang lebih cool dan menarik untuk dilakukan.

4. Mengeratkan silaturrahim

Yup, memang benar. Bermain video games dapat mengeratkan silaturrahim terutama sesama lelaki. Antara game yang sesuai untuk menjalin hubungan yang lebih rapat ialah game yang dapat dimainkan secara berdua seperti FIFA dan Need For Speed. Game seperti FIFA dapat dimainkan lebih daripada dua orang apabila bermain mod pertandingan. Di sini kita akan dapat lihat kaum lelaki berkumpul dan bersosial seperti sedang mengadakan Party Tuppaware padahal sedang main game FIFA.

IKLAN

5. Merasakan diri ‘HERO’

5 Sebab Kenapa Lelaki Suka Main Video Games Sehingga Berjam Lamanya, Salah Satunya Hilangkan Tekanan

Hanya dalam video games sahaja kita dapat merasa menjadi hero. Setiap video games ada objektifnya terutama game kategori aksi di mana kita akan bertindak menjadi hero. Mungkin perlu menyelamatkan dunia, ataupun banda yang kita cintai ataupun si puteri yang telah diculik makhluk asing. Suasana fantasi yang diwujudkan dalam video games juga telah menyebabkan kita tertarik untuk menjadi hero lalu menghabiskan masa yang lama untuk menamatkan game tersebut.

Walaubagaimanpun, beringat-ingatlah juga semasa bermain game, jangan terlalu lama sehingga boleh mengabaikan aktiviti seharian kita, terutama sekali bagi kaum lelaki yang sudah bergelar suami atau bapa. Jangan sampai isteri atau anak-anak terasa dipinggirkan sebab selalu sangat bermain video games.

Sumber : mensive 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI