Man photo created by wayhomestudio - www.freepik.com

Kita sering kali membincangkan tentang masalah berat badan berlebihan serta aktiviti kecergasan sehinggakan kadangkala terlupa bahawa ramai lelaki di luar sana berdepan masalah lain. Salah satunya ialah masalah kurang berat badan atau kurus keterlaluan.

Lain orang lain kadar metabodilisme mereka. Bagi mereka yang kurus menambah berat badan merupakan satu stuggle yang cukup besar mereka hadapi. Namun ia sebenarnya bukanlah satu masalah yang tidak boleh dihadapi. Salah satu cara terbaik ialah melakukan sedikit ubah suai gaya hidup dan juga corak pemakanan.

Ikuti beberapa tip mudah dan efisien yang boleh anda lakukan untuk tambah berat badan dengan cara yang sihat.

Pengambilan Protein, Karbohidrat dan Serat

Faktor pengambilan protein sangat penting untuk pembinaan otot. Jadi pilihlah makanan tinggi protein tapi rendah lemak antaranya seperti telur, dada ayam, susu rendah lemak,susu soya non-GMO dan sebagainya.

IKLAN

Sumber dari karbohidrat sangat penting untuk membekalkan sumber tenaga berpanjangan. Sayur dan buah-buahan adalah sumber serat yang membekalkan vitamin dan mineral untuk badan. Buah-buahan kering seperti kismis, kurma sangat membantu tambah berat badan. Makan di antara selingan waktu makan utama.

Elak Makanan Berlemak & Bergoreng

Pastikan mengambil makanan yang tinggi kalori dan makan makanan yang dimasak dengan cara yang dikukus, direbus atau dibakar lebih baik daripada digoreng kerana makanan bergoreng mengandungi lebih banyak lemak (dari minyak yang digoreng).

5 Tip Senang & Efisien Buat Lelaki Kurus Ingin Tambah Berat Badan
People photo created by wayhomestudio – www.freepik.com

Jangan Biar Perut Kosong

Banyak minum air atau jus buah-buahan segar, susu organik atau serbuk protein sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Makan dalam kuantiti yang sedikit secara kerap dan konsisten, ia penting untuk tambah jisim otot dan elak kehilangan tisu-tisu penting. Ini cara terbaik untuk tambah berat badan.

IKLAN

Mempunyai Rutin Bersenam Tetap

Lakukan senaman sekurang-kurangnya 3-4 kali dalam seminggu selama 10- 15 minit sahaja. Untuk senaman tambah berat badan disarankan lebih kepada latihan kardio untuk meningkatkan otot secara tepat. Aktiviti yang sesuai seperti berenang, joging atau boleh dilakukan di mana saja seperti aktiviti squat, sit up, push up, pull up atau senamrobik.

Rehat Mencukupi

Pastikan dapat rehat sekurang-kurangnya 7 ke 8 jam sehari untuk membantu pembentukan otot dan proses pemulihan badan.

IKLAN

Buat anda yang ingin menambah berat badan, satu perkara lagi yang MASKULIN ingin kongsi ialah usahlah anda berasa rendah diri jika memp,unyai fizikal yang kurus. Paling penting diri sendiri selesa dan sentiasa gembira seadanya.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada anda.

https://www.youtube.com/watch?v=l-ddvvsIr9w

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI