Tauge ini sejenis sayuran yang boleh membuatkan ramai orang berbelah bahagi. Akan wujud sama ada orang yang makan dan orang yang cukup tak suka dengan tauge.

Apa salah tauge pun MASKULIN tak tahu sampai ada yang sangat benci kepadanya. Mungkin mereka tak tahu bahawa terdapat banyak kebaikan taugeh terutamanya buat golongan lelaki.

Nak tahu apa kelebihannya? Ikutinya di bawah! Tapi, mesti ramai yang tidak tahu bahawa setiap jenis sayur mengandungi protein dan khasiat yang berbeza.

1. Cegah Kanser

Kelebihan Makan Tauge Untuk Lelaki, Antaranya Jadi Ejen Awet Muda

Taugeh yang terdiri daripada jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia yang berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine) iaitu sejenis asid amino yang mampu melumpuhkan punca kanser leukimia, usus besar dan pankreas.

BACA: Khasiat Biji Tembikai Untuk Tubuh, Salah Satunya Baik Untuk Kesuburan Lelaki

2. Baik Untuk Wanita

Tauge juga mempunyai estrogen semula jadi yang berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam taugeh dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis). Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mengelakkan dari kanser payudara, gangguan menjelang haid, simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.

3. Kuatkan Sperma Lelaki

Kelebihan Makan Tauge Untuk Lelaki, Antaranya Jadi Ejen Awet Muda

Tauge juga mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan lebih baik, begitu juga bagi kaum wanita yang dapat membantu meningkatkan tahap kesuburan.

4. Kurangkan Lemak

Kelebihan Makan Tauge Untuk Lelaki, Antaranya Jadi Ejen Awet Muda

Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung disebabkan oleh kadar lemak darah yang tinggi digalakkan mengambil lebih banyak menu tauge dalam hidangan seharian. Saponi di dalam tauge akan menghalau ‘lemak jahat’ LDL tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL kerana ketika kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge secara umum, kadar saponinya meningkat sehingga 450%.

5. Buang Kotoran

Kelebihan Makan Tauge Untuk Lelaki, Antaranya Jadi Ejen Awet Muda
Tauge yang mengandungi banyak serat dan air yang berfungsi untuk membuang segala kotoran dalam usus besar. Apabila kotoran dihapuskan, tiada lagi zat dalam kotoran yang dapat diserap tubuh, ia mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang sel kanser.

6. Awet Muda

Kelebihan Makan Tauge Untuk Lelaki, Antaranya Jadi Ejen Awet Muda

Tauge juga padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Secara kesimpulannya taugeh merupakan sayuran yang boleh membuat kita lebih muda.

Jadi selepas membaca khasiat tauge ni lepas ni nak tak asingkan lagi tauge ni daripada mee goreng anda? Telan jerklah fikirkan khasiatnya terutama sekali “lebih muda”.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI