Air kelapa bukan sekadar minuman yang menyegarkan, tetapi banyak mengandungi zat-zat yang diperlukan oleh tubuh. Ia juga segar ketika dinikmati, terutama ketika cuaca panas. Dengan rasa kesejukannya, siapa tidak suka bukan? Di samping itu, anda boleh mendapat manfaat minum air kelapa apabila diminum secara rutin.

Manfaat air kelapa sangatlah banyak, untuk kesihatan dan juga kecantikan.

 

1. Menguatkan sistem imun badan

Anda tidak jatuh sakit dengan mudah kerana sistem imun dalam badan anda bertambah baik. Air kelapa mempunyai keupayaan untuk membuang bakteria dalam tubuh yang menyebabkan penyakit gusi dan jangkitan gastrousus. Air kelapa juga boleh melawan virus yang menyebabkan demam, kepialu, dan jangkitan kuman.

2. Peningkatan tenaga

IKLAN

Anda akan rasa lebih bertenaga. Ini kerana air kelapa dapat meningkatkan prestasi hormon kelenjar tiroid ke paras sel, badan anda rasa lebih bertenaga.

3. Organ-organ berfungsi lebih baik

Air kelapa boleh menghilangkan toksin di dalam badan dan memecahkan batu karang. Bahan ini juga memainkan diuretik semulajadi yang dapat membantu orang dengan penyakit buah pinggang. Uretra adalah lebih bersih, begitu juga dengan usus.

4. Sistem pencernaan lebih baik

IKLAN

Sistem penghadaman memerlukan banyak serat untuk berfungsi dengan baik yang boleh dibekalkan oleh air kelapa. Buang air kecil lebih rutin dan mudah dengan minum air kelapa setiap hari.

5. Berat badan turun

Dengan minum air kelapa selama seminggu, anda lebih cenderung untuk kelihatan lebih langsing. Ini kerana air kelapa boleh menjaga nafsu makan anda. Di samping itu, air kelapa juga rendah lemak dan tidak akan meningkatkan kalori.

6. Kulit lebih berseri

IKLAN

Kesan penghidratan air kelapa terbukti memberikan cahaya semula jadi pada kulit. Terutamanya jika anda menggunakannya setiap hari, anda akan lebih mudah memenuhi keperluan penghidratan.

Untuk menikmati air kelapa, anda boleh meminumnya secara terus.  Untuk rasa sensasi yang lebih menyegarkan tambahkan ais atau anda juga boleh memberikan rasa tambahan dengan meletakkan hirisan lemon ataupun mint.

Fuh, nikmat!

 

sumber: lelakisihat.com