Kes mati mengejut dikalangan lelaki mahupun wanita bukan satu benda yang asing bagi kita. Kebanyakkan kes  kematian mengejut lelaki berusia 40 tahun dan yang lebih mengejutkan kes-kes ini melibatkan lelaki yang sihat serta aktif bersukan. Antara kes terbaru pada 2018 ialah pemain bolasepak Itali, Davide Astore yang meninggal dunia di dalam tidur selepas habis latihan rutin untuk satu perlawanan.

Hasil keputusan bedah siasat menunjukkan punca kebanyakan kematian mengejut ini adalah Hypertrophic Cardiomyopathy iaitu sejenis masalah jantung yang menyebabkan kematian mendadak sewaktu melakukan aktiviti fizikal.

6 Perkara Yang Korang Perlu Elak Kalau Tak Nak Mati Mengejut, Lelaki Terutamanya

Terdapat beberapa tanda yang menunjukkan jantung seseorang itu bermasalah iaitu seperti mengah ketika bernafas, sakit pada bahagian dada, bengkak kaki dan keletihan melampau. Dan lelaki berusia bawah 40an terdedah kepada risiko ini walaupun nampak sihat dari luaran. Bagi mencegah risiko ini anda boleh lakukan enam rutin mudah ini.

1. Kurangkan pengambilan makanan segera

Makanan jenis ini mengandungi lemak tidak tepu dan MSG yang tinggi yang menyebabkan saluran darah dan jantung tersumbat dalam jangka masa panjang.

IKLAN

2. Tinggalkan rokok, vape dan apa jua sewaktu dengannya

Kandungan nikotin dalam produk ini melemahkan kesihatan kardiovaskular. Ia juga melemahkan fungsi paru-paru dan boleh menyebabkan jantung terhenti secara tiba-tiba apabila bersukan.

3. Lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala

Walaupun anda rasa anda masih mudah dan tidak mempunyai masalah kesihatan yang kronik. Berjumpa doktor sebenarnya boleh menyelamatkan nyawa jika penyakit dapat dikesan dan dirawat lebih awal.

IKLAN

4. Nasihat Doktor

Jangan sesuka hati mengambil makanan atau minuman yang merangsang tenaga tanpa mendapat nasihat daripada doktor atau ahli farmasi. Kandungan dalam produk ini boleh meningkatkan stamina diri lebih daripada kemampuan sebenar.

5. Jangan Paksa Diri

Jangan terlalu memaksa diri untuk meneruskan aktiviti fizikal jika badan sudah keletihan. Contohnya jika sedang berlari dan terasa penat, tukar kepada jalan dengan perlahan-lahan. Jika degupan jantung makin laju berbanding normal, rehatkan sebentar aktiviti tersebut.

IKLAN

6. Berehat yang Cukup

Selepas melakukan aktiviti fizikal yang memenatkan, jangan lupa untuk berehat bagi mengembalikan tenaga badan yang hilang. Rehat yang mencukupi diperlukan supaya sel-sel badan boleh dipulihkan dari sebarang kecederaan.

Selain diri sendiri, anda juga perlu ingat orang tersayang yang memerlukan anda yang sihat selama yang boleh di dunia ini.

Sumber : Lelaki Sihat

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI